4 svar
403 visningar
Davde är nöjd med hjälpen
Davde 11 – Fd. Medlem
Postad: 1 sep 2020 20:39

Kokpunkt och smältpunkt kolväten

Varför är det så att kokpunkten och smältpunkten ökar ju större kolvätemolekyl det är?

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 1 sep 2020 20:53

Vet beror på att van der Waalskrafterna, som håller ihop olika kolvätemolekyler med varandra, blir större ju större molekylens area är.

Davde 11 – Fd. Medlem
Postad: 1 sep 2020 21:17

Men i min kemibok står det: Ju större kolvätemolekylerna är, desto högre blir smältpunkten och kokpunkten. Jag tolkar ditt svar som om det gäller när flera kolväten sitter tillsammans?!

Smaragdalena 78518 – Lärare
Postad: 1 sep 2020 21:38

Just det. Kolvätemolekylerna "klibbar ihop" med varandra när de är i vätskeform eller i fast form. Det är bara i gasfas de inte sitter ihop med varandra.

Davde 11 – Fd. Medlem
Postad: 2 sep 2020 07:15

Tack för hjälpen, nu förstår jag det!

Svara Avbryt
Close