3 svar
72 visningar
Quacker 566
Postad: 25 jan 2019

Kolesterol

Jag vet jag i en annan tråd varit inne på detta - men hoppas det är okej att ställa en förenklad version av den långa "aningen" röriga tråden med 1 fråga:

 

Om jag kollar i ett näringsvärde för en råvara och ser kolesterol - är det gott kolesterol? bara ont? hur ska man tolka det?

Kolesterol är en bestämd kemisk förening. Det ämnet är varken ont eller gott. Kolesterol kombineras i kroppen med  lipoproteiner, och vissa av dessa kombinationer är skadligare än andra.

Quacker 566
Postad: 25 jan 2019
Smaragdalena skrev:

Kolesterol är en bestämd kemisk förening. Det ämnet är varken ont eller gott. Kolesterol kombineras i kroppen med  lipoproteiner, och vissa av dessa kombinationer är skadligare än andra.

 Nja inte jättemycket klokare, eller jo lite - men samtidigt när man läser:

Vad avgör tex om ett livsmedel höjer HDL/LDL eller sänker HDL/LDL. 

Och ska man ens kolla på totalmängden kolestrol i ett livsmedel, om ja/nej varför?

Känns verkligen som jag missar något - för jo jag har läst wikipedia mm även tidigare men förstår det "helt enkelt" inte...

Om du inte äter tillräckligt mycket kolesterol, kommer din kropp att skapa  kolesterol. Om du äter mycket kolesterol, kommer din kropp inte att bilda lika mycket.

Från Wikipedia:

Kolesterolet i kroppen härstammar både från nysyntes och från intagen föda. Den största mängden kolesterol i människokroppen syntetiseras

 

I dagligt tal omnämns ibland "gott och ont kolesterol", HDL-kolesterol och LDL-kolesterol. Detta syftar dock inte på själva kolesterolmolekylen, utan på lipoproteinerna LDL (low density lipoprotein) och HDL (high density lipoprotein), som transporterar både kolesterol och annat fett i blodet. I korthet fraktar LDL fett från levern ut i kroppen, medan HDL för fett tillbaka till levern

 

Höga kolesterolhalter kan i många fall förebyggas genom en sund kost och lagom motion. Vissa livsmedel har en tendens att öka kolesterolhalter i blodet medan andra till och med kan sänka LDL-halter. Till exempel är det välkänt att betaglukaner från havre och växtsteroler bidrar till att sänka kolesterolhalter.

Transfetter sänker HDL och höjer LDL. Den stora ökningen av hjärt- och kärlsjukdomar under den andra halvan av 1900-talet sammanfaller med det ökade intaget av margarin med dess innehåll av industriellt bildat transfett. Detta industriellt bildade transfett försvann från tillverkningen i mitten av 1990-talet med hjälp av förbättrade tillverkningsmetoder, vilket gör att margarinet inte längre tillför industriellt bildat transfett

Är detta svar på dina frågor?

Svara Avbryt
Close