12 svar
120 visningar
Henrik 2 Online 228
Postad: 27 dec 2023 18:16

Kommandon grafräknare

Hej,

Se nedan. Hur kommer jag åt att lösa den med kommandon på grafräknaren, har försökt men lyckas inte?

 

 

Mesopotamia Online 625
Postad: 27 dec 2023 20:34 Redigerad: 27 dec 2023 20:34

Hej,

Vilken miniräknare? Alla miniräknare är olika.

Det enklaste är att använda ett digitalt verktyg, såsom Geogebra eller Desmos för att lösa uppgiften, eftersom dessa ger en tydligare översikt och har större rutor att skriva i än en vanlig grafritande räknare.

Henrik 2 Online 228
Postad: 9 jan 23:59

Hej M,

 

Tack för svar. Har en TI-82 STATS., blåa Jo, jag förstår det nu då jag kikat NP på youtube men har pluggat på distans och inte lärt mig det/GG ,som jag då borde, så behöver till NP lösa det algebraiskt eller genom grafräknare om så e möjligt.

 

Mvh/H

Mesopotamia Online 625
Postad: 10 jan 18:48

Okej. 

Vad specifikt är det du inte hänger med på i uppgiften?

Jag kan inte hjälpa dig med din miniräknare, men det borde finnas ett kommando som du använder för att skriva in gränserna för en integral och integralen, så får räknaren ta fram svaret. 

Att lösa det algebraiskt är inget jag rekommenderar dig eftersom det tar oerhörd tid på provet som du inte kommer ha råd med om du vill hinna med uppgifterna, särskilt uppgifter på högre nivå.

Om du inte vet hur du tar fram kommandot på räknaren finns det många videor på Google som visar det.

Lycka till.

Henrik 2 Online 228
Postad: 11 jan 13:49

Hej,

 

Ja, precis då kommer jag inte hinna med att lösa dem, tiden rinner iväg,e långsam av mig, så NP e som HP så tidspressande förstår jag. Jag behöver väl hjälp att ta denna algebraiskt steg för steg sedan vet jag ju inte hur man slår in kommandon på grafräknaren?

 

Mvh/H

Henrik 2 Online 228
Postad: 11 jan 13:50

Jo, får väl googla på integraler och ....youtube, något annat ställe som du vet ...

naytte Online 3499
Postad: 11 jan 16:39 Redigerad: 11 jan 16:39

Man kan lösa många uppgifter för hand med hjälp av räknaren. Det gjorde jag på typ alla frågor när jag skrev i ma3c. Det är till exempel inget märkvärdigt att hitta primitiv funktion till integranden för hand egentligen.

Mesopotamia Online 625
Postad: 11 jan 17:29

Att det går att lösa dem för hand är självklart, provet förutsätter inte att man använder ett digitalt hjälpmedel utan endast en miniräknare som minst. Däremot är det snabbare att använda Geogebra eller dylikt på provet om man har koll på det, eftersom det sparar värdefull tid som kan gå till att kontrollera svar eller lösa uppgifter som inte klarades första gången. Har man däremot inte koll på de digitala hjälpmedlena och ska prova sig fram under provet är det inte fördelaktigt. Hellre att använda vanlig räknare då.

Mesopotamia Online 625
Postad: 11 jan 17:33

Förstår du hur man löser uppgiften men vill ha hjälp med att slå på räknaren eller vill du ha hjälp med att förstå tillvägagångssättet?

Henrik 2 Online 228
Postad: 12 jan 00:00

Precis allt går algebraiskt för hand säkerligen men då jag e långsam, ovan o behöver kontrollera igen så e det inte ett alternativ om jag ska försöka mig på de högre betygen,om så e möjligt för mig.

Nja, båda två, kan du inte kommandon för räknaren så tillvägagångssättet, även om jag såg en video av lösning, kommer inte higå vart nu, så behöver jag repetition av dessa lite svårare uppgifter, då dem inte sitter, då jag e sk "nybörjare" och inte så insatt i mattetänket,mer än grunderna.

 

Mvh/H

Mesopotamia Online 625
Postad: 12 jan 20:44

Här är en video som förklarar hur uppgiften löses (och alla uppgifter från Nationella Provet från 2022): video av Jonas Vikström.

Om det är något i videon som du behöver vidare hjälp med, ställ dina frågor här.

Henrik 2 Online 228
Postad: 16 jan 15:02

Ihåg

 

Hej,

 

Tror att det var den som jag såg, men kikar om.

 

Mvh/H

Henrik 2 Online 228
Postad: 16 jan 15:06

Har inte kikat än men på denna del, så använder han sig mest av GG, och det kan jag inte och man får inte h det på NP så ber om en lösning algebraisk på denna och/eller genom/på grafräknaren.

Ok, såg den nu och två lösningar hade han på denna,varav den ena integralen i GG, medan den andra lösningen med primitiv funktion så löstes denalgebraiskt och med grafräknaren.

 

Mvh/H

Svara Avbryt
Close