2 svar
411 visningar
Mineralvatten5 är nöjd med hjälpen
Mineralvatten5 8
Postad: 18 feb 2019

Komplement eller objekt

Jag sitter och försöker analysera satsdelar. Just nu sitter jag fast med en mening: "I sommar kommer Eriks mamma till Sverige." "Mamma" i detta fallet är ett komplement till Erik? För att mamma är en påfyllning som beskriver Erik. Det är i alla fall mitt resonemang. 

Laguna 13504
Postad: 18 feb 2019

Jag är inte säker på vad komplement betyder, men "Eriks mamma" här är i alla fall inte objekt, det är subjekt. 

Jonto 4236 – Moderator
Postad: 18 feb 2019 Redigerad: 18 feb 2019

Precis "Eriks mamma" är ett subjekt som Laguna sade. Detta eftersom "kommer" är predikatet och frågan för att ta ut subjektet då blir: "Vem kommer?" och det är ju "Eriks mamma"

Komplement tror jag är det som i andra terminologier oftast kallas "predikatsfyllnad" eller "predikativ som ska komplettera eller fylla ut verbet. Detta förekommer endast efter verben "vara", "bliva", "heta", "kalla", "kallas"

ex. Han är en politiker. Han=Subjekt Är=predikat. Sen behöver predikatet kompletteras med något som i det här fallet syftar på samma person som subjektet och "politiker"=predikatsfyllnad/predikativ.

ex. Mannen heter Göran. Mannen=subjekt heter=predikat Göran=predikatsfyllnad/predikativ

ex. Katten kallas "Misse" Katten=subjekt , kallas=predikat, Misse=predikatsfyllnad/predikativ

ex. De kallade Hitler "Der Führer". De=subjekt, kallade=predikat, Hitler=direkt objekt, "Der Führer"=(objektiv) predikatsfyllnad/predikativ

Svara Avbryt
Close