3 svar
190 visningar
Am00 är nöjd med hjälpen
Am00 228 – Fd. Medlem
Postad: 9 feb 2020 16:09

Konjugation - lab

Hej!

Vi gjorde en laboration där vi blandade en givare och acceptors "kultur" i en provrör. Därefter skulle vi inkubera lösningen i 37 grader under 30 minuter. Den jag inte förstår är varför fick man inte skaka lösningen innan man inkuberade det, är det för att annars förstörs cellerna och ingen konjugation sker? 

och varför har man 37 grader, "reagerar" bakteriecellerna bättre då? 

 

Tacksam för hjälp! 

mag1 8960
Postad: 9 feb 2020 16:21

Antagligen kommer dina kulturer från organismer med en kroppstemperatur av 37 grader, och då är bakterierna redan anpassade till den temperaturen.

Vad händer under konjugationen mellan bakterierna från de olika kulturerna?

Kan skakandet påverka dessa processer och (micro)miljöer?

Am00 228 – Fd. Medlem
Postad: 9 feb 2020 17:54

De överför plasmider till varandra, antar att processen störs om man skakar lösningen?

mag1 8960
Postad: 10 feb 2020 09:16

Ja överföringen strös, och sannolikheten att två bakterier skall hitta och docka till varandra minskar också om lösningen skakas.

 

Sedan är dina två kulturer är olika och finns i två individuella miljöer (som kommer av just denna sammansättning av celler/bakterier och kroppsvätskan/materialet kulturerna kommer ifrån (t.ex. saliv, skrap från slemhinna, bajs). Så om miljön ändras snabbt, som vid blandning kan bakterierna bli mindre benägna att byta material i den nya, genom blandning skapade miljön/utbyta. Det kan även bli så att den stress bakterierna utsätts för i samband med förändringen av miljön gör bakterierna mer benägna att uppta genetiskt material, men det är knepigt att träffa en partner och docka om det blandas för mycket. 

Svara Avbryt
Close