3 svar
69 visningar
852sol 1281
Postad: 3 okt 2019

Konjunktioner och subjunktioner

Räknas konjunktioner och subjunktioner med när man avgör om en sats är en bisats eller huvudsats. För om man inte anser att "och" och "men" kan inleda meningar kan man inte göra det. 

Tack på förhand

Ja, de räknas till satsen som de inleder.

"Och" samt "Men" kan inte inleda meningar men de inleder satser. Om en mening dock börjar med "och" eller "men" då är den icke grammatiskt korrekt.

Du måste dock skilja på begreppen sats och mening. Här känns det som du blandat ihop dem.

Men den gamla översättningen av Julevangeliet började "Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls när Kvirinius var landshövding över Syrien. Detta var den första skattskrivnginen, och då färdades alla..." Åh vad mamma tränade med mig när jag skule läsa det högt på söndagsskolans julfest när jag var kanske 10 år! Som du märker sitter det fast fortfarande. Här har vi ju en väldigt känd dext som bryter mot regeln att en mening inte kan börja med "och". (Och det var fullt avsiktligt som jag började det här inlägget med "men".)

Jonto 3250 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 3 okt 2019 Redigerad: 3 okt 2019

Ja, jag skulle säga att detta går att hitta framför allt i äldre texter då språket inte var helt standardiserat och få riktlinjer fanns. Strindberg böjde verb lite som han ville och skrev ganska gräsligt rent grammatiskt.

Ett tips om man ofta råkar vilja börja sina meningar med "men" är att byta ut det till satsadverbet "dock" som kan inleda meningar.

Svara Avbryt
Close