5 svar
213 visningar

Koranen

Hej! Vad för betydelse har koran för muslim? Det här är en A fråga och jag skulle vara jätte tacksam om ni kunde hjälpa mig, själv tror jag att Koranen har mycket betydelse för en muslim för det är Guds sanna ord som inte har förändrats enligt islam och där står om livet efter detta och där finner en muslim svar på frågor om livet och hur man behandlar andra och hur man ska vara en god muslim, är det rätt hur utvecklar man till A nivå, skulle vara tacksam om ni hittade källor för jag har inte hittat någon information om denna fråga,tack på förhand (:

Jag tycker det här är en mycket dum fråga då det är väldigt individuellt från troende till troende hur stor vikt man lägger vid den heliga skriften och hur man väljer att tolka den. Islam brukar oftast beskrivas som en väldigt bokstavstroende religion, där man lägger stor vikt vid det som skrivs i koranen och ser det som guds vilja och ordagrant följer det till punkt och pricka, just för att det står i Koranen och är Guds ord. Samtidigt är detta en grov generalisering och gäller absolut inte för alla muslimer. Vissa muslimer håller sig nog väldigt fritt till Koranen och ser kanske bara till dess övergripande budskap medan andra muslimer mest ser den som en sagobok eller historiebok utan att ta allt som står där för sanningar eller tycker att det är av vikt för tron. Jag tror i så fall att du måste väva in ett nyanserande perspektiv av att tro är något väldigt individuellt och att synen och förhållande till koranen skiljer sig åt mellan muslimer för att få till ett bättre svar. 

Det finns en konkret skillnad mellan de islamska inriktningarna shia och sunni där den ena tolkar Koranen mer bokstavligt medan den andra tolkar Koranen friare, det kan du också kolla upp och nämna.

Tack så himla mycket för ett sånt bra svar Jonto, du ger alltid bra svar och jag är mycket tacksam!!! (:

Kan man nämna någonting om liberala muslimer,fundamentalister, har det något med detta att göra?

Jonto 3250 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 12 maj 2019 Redigerad: 12 maj 2019

Ja det tycker jag absolut. Det är ju olika grupper inom islam som förhåller sig olika till Koranens budskap och dätav utövar islam på olika sätt.

Kan man säga att fundamentalister är de som är strängare och liberala muslimer är typ mer moderna och mindre strängare? Kan man säga att liberal muslimer till exempel inte tolkar koranen på samma sätt som fundamentalister och följer inte det lika ordagrant och Koranen inte har lika stor betydelse som det har för fundamentalister? Och hur skiljer sig koranens betydelse för shia och sunnimuslimer har försökt ta reda på vilken som tolkar det fritt och vilken som inte gör det fast jag hittar ingen fakta, jag gissar på att shiamuslimer kanske tolkar mer fritt då jag har hört att de ändrar på Koranen, men det är säkert fel jag har verkligen ingen blekaste aning

Svara Avbryt
Close