3 svar
48 visningar
I am Me är nöjd med hjälpen
I am Me 659
Postad: 29 jul 12:27

Kraft för att lyfta en låda

Hej bästa folk!

Tittade på en video ångende om energi. Men det var några saker som jag inte har hängt med. 

Personen i videon sa att den minsta kraften för att lyfta en låda från marken är den kraft som är lika med tyngdkraften. Men om det kraft vi lyfter en låda med är lika med tyngdkraften då borde inte lådan vara still ? Alltså borde man inte säga att det mista kraften som krävs för att lyfta en låda från marken är den kraften som är större än tyngdkraften?

 

fner 924
Postad: 29 jul 13:08

Om rörelsen sker med konstant hastighet är kraftresultanten noll (detsamma då lådan står helt still). Då räcker det med att lyfta med en lika stor kraft som tyngdkraften. Men för att lyfta upp lådan från att den står helt stilla håller jag med om att det krävs en kraft större än tyngdkraften. Lådan accelereras ju då från 0 m/s till en viss hastighet i själva lyftet.

I am Me 659
Postad: 30 jul 11:11

Ja det är här som jag inte riktigt förstår. 

Om man lyfter lådan med en kraft som är lika stor som tyngdkraften så får den en konstant hastighet och då är kraftresultanten noll. Ellehur? 

Så kraft resultanten blir/är noll i två fall. Fall ett när föremålet är stilla och fall två ner total kraften är noll. 

Yngve Online 35790 – Livehjälpare
Postad: 30 jul 11:21 Redigerad: 30 jul 11:49

Ja, det stämmer.

Eftersom. F = m•a så behöver vi endast påverka lådan med en kraft som är pyttelite större än mg under en bråkdel av en sekund. Lådan kommer då att accelerera från 0 m/s till en pytteliten uppåtriktad hastighet.

För att upprätthålla denna hastighet räcker det sedan att påverka lådan med en uppåtriktad kraft som är lika stor som mg.

Den resulterande kraften är lika med 0 dels då lådan befinner sig i vila, dels då den lyfts uppåt med konstant hastighet.

Svara Avbryt
Close