2 svar
27 visningar
C4MEJOKER är nöjd med hjälpen!
C4MEJOKER 217
Postad: 6 dec 2018

Kristendom

Hej!

Har en fråga som jag undrar skulle vilja få lite hjälp med: Vilka skrev bibeln?

Jag vet att bibeln inte bara är en bok utan att det är en samling av texter som har sammanfogats och där man gissar på att det rör sig kring 35 författare som varit delaktiga i detta. 

Men är det några typiska personer som man brukar associera när man pratar om vilka som skrivit bibeln? 

Tack i förhand!

Vi har ju dels gamla testamentet som är gemensamt för både judendomen och kristendomen som ofta är beskrivningar av historiska skeenden som påståtts ha hänt och berättats i flera led för att sedan tecknats ned av någon vid olika tillfällen och tidpunkter, oklart av vilka.

Nya testamentet som är specifikt för kristendomen handlar mycket om Jesu liv och Jesu gärningar. De (sägs ofta vara/(är)) nedtecknade av personer i Jesu närhet, exempelvis av hans lärjungar och andra som följde honom. 

Ett konkret exempel på "författare" är ju evangelisterna som skrev evangelierna i NT. Markus, Matteus, Johannes och Lukas med respektive evangelie Markusevangeliet, Lukasevangeliet, Johannesevangeliet och Matteusevangeliet. Två av dem var lärjungar till Jesus(Matteus och Lukas).

De som påstås vara skrivna av en specifik person bär ofta dennes namn ex. Pauli brev (idag vanl. Paulus brev) skrivet av en aposteln/lärjungen Paulus om hans omvändning från jude till kristen. Eller Jakobs brev(NT) eller Judas brev(NT) 

C4MEJOKER 217
Postad: 6 dec 2018

ahh tackar!

Svara Avbryt
Close