2 svar
39 visningar
damladalbudak 129
Postad: 27 nov 2018

krönika

hej jag ska skriva en krönika vet inte hur man skriver en har aldrig gjort det tidigare och vet inte vad jag ska skriva om, kan ni ge tips om ämnen, vad kan de handla om? 

Krönikor behandlar ganska ofta något aktuellt eller något man uppmärksammat ute i samhället eller av andra anledningar kommit att tänka på. Oftast finns det en utgångspunkt i det som motiverar ämnesvalet

ex. "Jag satt på bussen till skolan i morse som jag alltid gör. När jag tittade mig om kring så slog det mig att jag kände igen varenda en av dem. Detta är samma personer som jag åkt buss med denna linjen varje dag i snart ett års tid. Så välbekanta men ändå har ingen av oss talat ett ord med varandra inte ens ett hej. Varför är det egentligen så att vi inte talar med varandra ute i samhället?" och att detta blir utgångspunkt för en sådan diskussion

eller

"Regeringskrisen fortsätter i Sverige. Det händer ingenting. Partierna velar, sonderar, fikar, diskuterar , velar lite till, äter fler kakor hos talmannen och nästa vecka står Sverige fortfarande utan regering. Är detta inte så typiskt svenskt och visar på något väldigt svenskt. Vi är velighetens folk som inte vill ta parti för något eller bestämma oss eller ta ansvar för saker och peka med hela handen. Är detta en bra eller dålig egenskap..." och att man i utgångspunkt i detta diskuterar detta.

Ta någon som du tycker är intressant att diskutera eller har funderat kring och fundera oss resonera kring det utifrån ditt perspektiv och andra perspektiv och koppla det som sagt gärna till en specifik situation som du upplever i din omvärld ungefär som jag försökte göra i exemplen som du kan inleda krönikan med för att motivera ämnesvalet.

Här finns en mall som kanske kan hjälpa

http://läxhjälp.nu/guider/svensktexter/mall-skriva-kronika/

Svara Avbryt
Close