1 svar
20 visningar
zainab999 752
Postad: 29 apr 23:21 Redigerad: 29 apr 23:41

Kulturarv roll i politiken?

Jag undrar hur politiskt intresse kan spela roll och då menar jag att om politikerna vi röstar på idag har ett intresse för att bevara kulturarv så kommer framtiden se bra ut men eftersom det inte gynnar de så blir det bara något onödigt och då ska man riva ner grejer?. Men också att kutlurarv kan bidra till konflikter och bidra till en gemenskap och identitet. 

 

Asså hur kan kulturarv bli ett politikst intresse? 

Menar du kulturarv bara som i byggnader(faktiska föremål) eller även traditioner och idéer(ex. högtider).

Kulturarv används framför allt av nationalistister politiskt för att skapa en nationell identitet att samlas kring. Om man kan samlas kring en gemensam kultur och ett gemensamt kulturarv, ökar känslan av samhörighet och kan vara ett sätt för politiska partier att få folk med sig då man känner sig som en del av en grupp. Dessutom i tider som är oroliga eller föränderliga vilket kan skapa oro så kan kulturarv och traditioner vara något som ger trygghet och stabilitet. Sverigedemokraterna är ett parti som väldigt mycket betonar kulturarv och traditioner. Inte enbart för att vinna röster utan också för att man ser ett värde i en bestående kultur som går i arv mellan generationer och traditioner som skapar trygghet och gemenskap.

Konflikter kan uppstå i att i de flesta länder i alla fall Europa har kommit folk från hela världen med flera olika sorters kulturer, kulturarv och traditioner. De tar med sig dessa kulturer till sitt nya hemland. Många länder i Europa kan idag beskrivas som mångkulturella. Där kan uppstå dels politiska-ekonomiska konflikter där exempelvis vissa partier tycker att kulturbudgeten ska gå främst till att gynna svensk kultur, svensk kulturhistoria och svenska kulturtraditioner och där andra tycker att kulturbudgetens pengar ska användas i högre grad till kultur som speglar en mångfald och mångkulturalism.  Större och mer genomgripande kulturkonflikter kan vara gällande hur mycket det svenska samhället ska anpassa sig efter religiösa kulturuttryck från andra kulturer såsom exempelvis bärande av burka/slöja, moskéer och böneutrop, segregering av män och kvinnor ex. i idrotts- och badsituationer m.m. där det oftast finns olika kulturell syn mellan svenska värderingar och traditioner och muslimska värderingar och traditioner. 

Svara Avbryt
Close