4 svar
73 visningar
sidrahusseini23 132
Postad: 14 apr 2019 Redigerad: 15 apr 2019

Kvinnan

Med undantag av några drottningar har kvinnan i alla tider och i praktiskt taget alla kulturer fått stå tillbaka för mannen i det offentliga livet, vad kan det bero på? Behöver hjälp så fort som möjligt. Jag tror det är för att mannen har dominerat och mannen har haft mest makt, kvinnan förväntades att stanna hemma, laga mat, ta hand om barnen, föda barn och kvinnan har inte alltid haft rätt att gå i skolan i olika kulturer förr i tiden, så kvinnan kunde inte utbildning och få makt, kvinnan sågs inte som jämlik till mannen och det kan ha med att göra med religion, är mitt svar rätt eller fel, hur utvecklar jag mitt svar?

Du har redan en tråd om nästan exakt denna fråga. Det är otacksamt av dig att inte uppskatta de svar du redan har fått. Jag låser den här tråden. Diskussionen kan fortsätta i den första tråden. Om du fortsätter bryta mot Pluggakutens regler riskerar du att bli avstängd. /moderator

Jonto 1923 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 14 apr 2019 Redigerad: 14 apr 2019

Det du säger är rätt, även om det kanske berör frågan mer på ytan än på djupet. Det du är inne på är väl någon slags "ond cirkel" som blir svår för kvinnan att ta sig ur som du kanske ska försöka göra tydlig. Att kvinnor sågs/ses som att deras roll var att ta hand om barn, hus och hem och därmed inte kommer i utbildning eller arbete, detta i sin tur leder till att de inte tjänar pengar eller kan försörja familjen vilket gör dem beroende av mannen o.s.v.

Sen kan man  ju fråga sig varför detta har uppstått i alla kulturer. Vad för idéer ligger bakom det från första början? Hur har man legitimerat det här?

Jag får nog säga att detta är en stor svår fråga och jag har inte något enkelt tydligt svar.  Med en brasklapp för att jag tycker de som låtit kvinnor stå tillbaka i det offentliga livet, tänkt helt galet så har det väl historiskt hävdats en del agrument. Man pratar ibland om biologiska saker. Att män och kvinnor har olika skaffenheter och därmed också naturligt olika uppgifter i ett samhälle som de bör utföra. Det har inte i alla kulturer inneburit att man har sett ner på kvinnan som lägre stående, utan tvärt om så har kvinnor ansetts fylla viktiga funktioner men att det funnits en idé om en tydlig begränsning i vad som är deras uppgift, nämligen inte att delta i det "offentliga livet" i stor utsträckning utan sörja för annat. Ur ett historiskt perspektiv kan man säga att förr var inte individen det viktigaste och dennes behov av att frigöra sig, utan en individ var en del av ett samhälle och fick sin plats genom att utföra sin uppgift i samhället.

Jag vet inte varför du lagt det här i religionsforumet men det är klart att religion också har spelat en roll. Traditionellt sett inom de flesta religioner så finns också idén om en stark differentiering av könen och vad deras uppgifter i samhället är och deras inbördes relationer. Delvis kan finnas stöd för detta i de heliga skrifterna och idéerna bakom religionerna exempelvis i islam och kristendom där man i Koranen kan hitta stöd för att kvinnan är underställd mannen eller exempelvis i kristendomen där Gud skapar mannen först och sedan genom mannen skapar kvinnan. Till största del skulle jag nog dock hävda att detta är kulturellt skapat inom religionen genom förbud, traditioner och idéer som inte alltid finns grund för och som delvis har börjat ruckas på. Muslimska kvinnor har fått fler rättigheter och frihet och inom exempelvis kristendomen kan kvinnor sen 1960-talet vigas till präster med mer.

Jag tycker frågan är väldigt diffus.

Edit: Jag började skriva mitt inlägg innan Smaragalena kommenterade, ovetandes av kommentaren ovan. Detta var alltså inte ett försök att fortsätta diskussionen här

sidrahusseini23 132
Postad: 15 apr 2019

Tack så mycket för ditt bra svar eftersom jag inte får fortsätta diskussionen här kan vi snälla fortsätta diskussionen i min gamla är jätte tacksam för ditt svar , den här frågan fick jag just nu när vi jobbar med religion därför på jag upp den i religion, tack så mycket för din hjälp, jag har en fråga om det här men får inte ställa den här så om jag ställer den i min gamla kan du snälla svara då tack på förhand(:

Jonto 1923 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 15 apr 2019 Redigerad: 15 apr 2019

Du kan fortsätta diskussionen i din gamla tråd så kan jag eller andra gå in och svara där om jag gör det beror dock om jag har tid, lust och har något bra svar att ge.

Tråden är låst för fler inlägg

Close