11 svar
27 visningar
kemibiologi 6
Postad: 5 nov 2019 Redigerad: 5 nov 2019

Reaktionshastighet och katalysatorer

Hej! jag har utfört en laboration under veckan och ska nu skriva en labbrapport på denna. Laborationen gick ut på att undersöka reaktionshastigheter och vad som påverkar denna.

Bägare skulle fyllas med 1ml väteperoxid (3%) och sedan skulle följande tillsättas till varsin bägare; rå, kokt och fryst potatis, rå, kokt och fryst lever, brunsten (en bägare utan anpassning, en bägare placerad ovanpå isbitar, en bägare i ett hett vattenbad), en bloddroppe.

Mitt problem är att jag inte riktigt förstår varför de olika bägarna reagerar på olika vis!

Välkommen till Pluggakuten!

Vad hände i de olika bägarna?

kemibiologi 6
Postad: 5 nov 2019
Smaragdalena skrev:

Välkommen till Pluggakuten!

Vad hände i de olika bägarna?

Hej! dessa var mina resultat

Kokt potatis: ingen reaktion

Rå potatis: reaktion sker, långsam och små bubblor formas

Fryst potatis: större bubblor bildas, långsam reaktion

Brunsten (normal temp): snabb, kraftig reaktion

Brunsten( varmvatten): lång reaktion, kraftig

Brunsten (is): kort reaktion, inte lika kraftigt bubblande

bloddroppe: väldigt snabb reaktion med mycket bubblor

kokt lever: ingen reaktion

rå lever: kraftig reaktion, ihållande

fryst lever: lugn och ihållande reaktion 

Börja med att leta upp de bägare där det inte skedde någon reaktion. Vad hade du tillsatt för ämnen till de bägarna? Vad har dessa tillsatser gemensamt?

kemibiologi 6
Postad: 5 nov 2019
Smaragdalena skrev:

Börja med att leta upp de bägare där det inte skedde någon reaktion. Vad hade du tillsatt för ämnen till de bägarna? Vad har dessa tillsatser gemensamt?

I de bägarna med kokta ämnen hände inget, har det att göra med enzymerna? 

Ja. Vad händer med proteiner; t ex enzymer, när de upphettas?

kemibiologi 6
Postad: 6 nov 2019
Smaragdalena skrev:

Ja. Vad händer med proteiner; t ex enzymer, när de upphettas?

De bryts ner! 

Kan man skriva reaktionsformler på dessa? Har försökt klura ut hur dom skulle se ut men kan inte riktigt få ihop det

Reaktionsformler för vad? Reaktionerna som inte sker, eller denatureringen för proteinerna när de upphettas?

kemibiologi 6
Postad: 6 nov 2019
Smaragdalena skrev:

Reaktionsformler för vad? Reaktionerna som inte sker, eller denatureringen för proteinerna när de upphettas?

Proteinerna som upphettas tänkte jag på 

Det är nog svårt att göra en mer precis reaktionsformel än "fungerande enzym => icke fungerande protein" med ett litet "värme" ovanför pilen.

kemibiologi 6
Postad: 6 nov 2019
Smaragdalena skrev:

Det är nog svårt att göra en mer precis reaktionsformel än "fungerande enzym => icke fungerande protein" med ett litet "värme" ovanför pilen.

Okej tack :) 

Angående bloddroppen, vad kan det vara som gör att reaktionen blir så kraftig med den? 

Ett effektivare enzym, d v s en effektivare katalysator.

Svara Avbryt
Close