2 svar
56 visningar
poh3nix är nöjd med hjälpen
poh3nix 13
Postad: 2 nov 2018 22:08 Redigerad: 2 nov 2018 22:09

Lådprincip - tre sorters kulor

Frågan är följande: "En skolklass har 504 svarta kulor, 600 vita kulor och 336 glaskulor. Alla hade lika många kulor av alla tre sorterna. Hur många elever finns det minst i klassen?" 

Det jag då gärna vill svara är att det bara behöver finnas 1 person i klassen, eftersom det inte finns någon klass utan denna person. Att det bara finns en person kan uppfylla kraven att alla i klassen har lika många kulor av varje sort, eftersom det inte står att alla kulor ska användas eller så. Är det någon form av kuggfråga eller har jag helt missförstått frågan? 

Tack på förhand 

Jonto 5538 – Moderator
Postad: 2 nov 2018 22:44 Redigerad: 2 nov 2018 22:45

Alltså, ja. Frågan har nog uttryckt sig lite slarvigt. Om man tycker att en person utgör en klass så kan såklart svaret vara 1 person som har alla kulorna. Att det står att alla hade lika många kulor av alla tre sorterna tyder väl dock på att det ska vara fler än en person. 

Jag tror att tanken med frågan är att man ska hitta gemensamma delare till dessa tre talen och då hitta kanske säg primtalsfaktorer, för att se det hela. Alla talen är delbara med ex. 2 och 3, så om man bortser från din lösning med 1 person så är det i så fall 2 personer i klassen.

Min gissning är att det skulle stått. Hur många elever finns det som mest i klassen? Det hade varit rimligt.

Men som frågan just nu är formulerad så förstår jag inte poängen med den och ska man ha ett svar på den som den ser ut just nu så är det antingen 1 elev eller 2 elever beroende på om man tycker att en elev utgör en klass.

Jonto 5538 – Moderator
Postad: 2 nov 2018 22:56

Om man ändrar till:  Hur många elever finns det som mest i klassen? så blir det i alla fall ett trevligt problem som du med fördel kan lösa, såg jag när jag själv räknade efter den frågan istället

Svara Avbryt
Close