Hjärnslö 24
Postad: 7 feb 21:36

Lärare lämnar inte ut slutprov

Hej,

Min lärare vill ej lämna ut rättat slutprov på begäran. Har de rätt att göra så?

 

mvh 

Dr. G 9219
Postad: 7 feb 21:43

Har för mig att t.ex nationella prov inte lämnas ut, men du måste få se rättningen och bedömningen (antar jag).

Om du menar att du inte får ta med dig provet hem är det helt OK att göra som din lärare. Om du menar att du inte får titta på provet verkar det konstigt.

Jonto Online 9013 – Moderator
Postad: 7 feb 21:55 Redigerad: 7 feb 22:01

Det tycker jag inte att man ska göra. Man får ha en viss förståelse för att lärare och skolor inte vill att deras prov sprids, särskilt om det är stora kursprov, då man eventuellt vill återanvända proven. Dock bör man definitivt kunna få se sitt prov och bedömningen tillsammans med lärare. Har läraren angett något skäl till varför?


 Har de rätt att göra så?

Det finns egentligen inga bestämmelser i skollagen eller direktiv från Skolverket om tillbakalämning av prov, mer än att man har rätt att få motiverat hur läraren bedömt utifrån betygskriterierna.

Det är åtminstone mycket dumt gjort av läraren/skolan. Eftersom prov i normala fall som de flesta andra dokument inom skolan är att betrakta som en allmän handling , så ska rent juridiskt vem som helst kunna skicka en förfrågan om att begära ut proven och kunna få ut det. Det är såklart en liten halvkrånglig väg och jag har aldrig själv upplevt att någon försökt det. Däremot är det bara dumt av skolan att vägra att visa det eller lämna ut det, då det är en offentlig handling. Möjligen om du går en friskola så kan andra lagar gälla. Källa: Lawline

(Nationella prov skyddas dock som redan nämnts av sekretess)

Svara Avbryt
Close