2 svar
45 visningar
lonewolf är nöjd med hjälpen!
lonewolf 15
Postad: 8 dec 2018

Läroplanen

Hej, håller på med en uppgift här. 

Frågan lyder: Varför har den svenska skolan en läroplan? 

Är svaret på det att den ska vara målinriktad och förmedla värden till sveriges medborgare typ?

Den största anledningen är väl ändå att det ska finnas någon slags stringens i vad undervisningen innehåller? 

Jag har studerat läroplansteori och får väl först säga att man kan se läroplaner ur många perspektiv men förutsatt att du inte skriver på någon hög akademiska nivå så kan man koka ner det till som Smutstvätt nämner att : För att skolor ska kunna arbeta någorlunda lika varandra och på samma sätt krävs grundläggande styrdokument som ex. läroplaner som beskriver vad som ska läras.  För att man vill att oavsett var i landet man går ska bära med sig ungefärligt samma kunskaper och erfarenheter. Notera att detta i praktiken aldrig helt blir möjligt.

Sen finns som du också nämner perspektivet att man ska som det heter på fackspråk "reproducera" värden alltså att förmedla i läroplanen grundläggande värderingar, idéer och värden som man vill att eleverna ska bära med sig.

Man ska nämna att läroplaner är ganska politiska och ofta används som ett medel för politiker att styra skolan och göra förändringar av skolan i en riktning man vill. Vissa läroplaner har haft mer fokus på innehållet i skolan , andra mer på förmågor, vissa har haft fokus på resultat och betyg och andra har haft fokus på värden.

Svara Avbryt
Close