3 svar
334 visningar
03Ida99 är nöjd med hjälpen!
03Ida99 5
Postad: 27 mar 2019

Liberalismen i de svenska partien

Hej!

Har just nu ett uppdrag vars fråga lyder så här:

"Vad har förändrats i det svenska samhället under de senaste 40 åren som gör att fler partier väljer att "gå mot mitten" och anamma mer liberala idéer?"

Har jättesvårt att hitta en röd tråd i uppdraget samt en konkret anledning till varför. 

Snälla hjälp!

Ska lämna in uppdraget imorgon!

Börja med att undersöka vilja stora frågor som förändrats i det svenska samhället under de senaste fyrtio åren! Vad har hänt?  Hur har samhället reagerat på detta?

03Ida99 5
Postad: 28 mar 2019
Smutstvätt skrev:

Börja med att undersöka vilja stora frågor som förändrats i det svenska samhället under de senaste fyrtio åren! Vad har hänt?  Hur har samhället reagerat på detta?

Ja absolut det har jag förstått, men tycker det är svårt att hitta dessa stora frågor. Vad ska man skriva när man söker? Jag har försökt skriva det ordagrant men hittar inte några svar. 

Liberalismen har vunnit enorma segrar på många plan.

Här är en del saker att ta upp:

Pride, samkönade äktenskap, friare familjekonstallationer etc. är från början liberala idéer om att människan ska få kunna frigöra sig själv och leva sitt liv på det sättet man vill. Detta är idag idéer som ses som ganska självklara i det svenska samhället att man ska få älska och också leva sitt liv med vem man vill som idag ifrågasätts av få partier.

 

Skattelättnader och subventioner. Att människor ska få mer pengar i plånboken att själva förfoga över och att staten i mindre utsträckning ska fördela pengarna genom exempelvis skattesänkningar är en grundsten inom liberalismen. Om man jämför med skatterna för 40 år sedan så är skatterna idag ganska låga så har liberala regeringar sänkt skatterna. Idag är det få partier som vill höja skatterna för vanligt folk just för att folk har börjat vänja sig vid att ha mer i plånboken och själv välja vart pengarna ska gå.

 

Företag och privatisering. En fri företagsamhet med en mångfald av företag och privata alternativ är också en hjärtefråga för liberalismen. Med globaliseringen och influenser från länder som USA och andra europeiska länder så ses idag mångflad av företag och att vi kan välja privat skola och privat vård för många som en självklarhet som är uppskattad.

Varför har det blivit så här? Ja det är svårt att säga. Jag skulle spekulera i att:

Hela Europa har ju gått i en mer liberal inriktning de senaste 40 åren vilket influerat Sverige i och med att idéer överförs så fort mellan länder. 

Om man tittar utanför Sverige så är ju en viktig specifik händelse de senaste 40 åren är ju Östblockets förfall. De icke-liberala socialistiska samhällena ex. DDR, Sovjet, Tjeckoslovakien, Rumänien etc. föll ju samman och visade sig fungera ganska dåligt och inskränkte människornas frihet och liv. Om kalla kriget nu ska ses som ett ideologiskt  krig mellan socialism/kommunism och liberalism så var det tydligt att liberalismen segrade i detta.

En annan viktig faktor kan kanske sägas vara Sverige välstånd. Vi har blivit generellt sett rikare och fått det bättre ställt de senaste 40 åren. När man inte längre behöver fundera på basala behov som att äta sig mätt, ha tak över huvudet, ha ett arbete etc. , så tittar man längre och vill ha mer sekundära saker som individuell frigörelse, nya möjligheter, göra karriär etc. som liberalismen ger.

Nya fenomen som HBTQ-rörelsen, Generös invandring, Normkritik, Veganism etc. som kommit de sista åren vilar ju i grunden också på liberala idéer, men som är svåra att emotsätta sig även för partier som i grunden inte är liberala.

 

Där har du lite punkter att titta vidare på 

Svara Avbryt
Close