3 svar
106 visningar
hej112233 12
Postad: 9 feb 2019

Linkraft, trissor

Hej!

När jag ställer upp jämvikt för dessa linor i y-led får jag rätt kraft S i uppgift a, men inte i uppgift b.  Kraften S i uppgift b ska också vara 981 N. Vad är det jag tänker fel?

ConnyN 867
Postad: 9 feb 2019

Kanske den här länken kan hjälpa?

http://lahellakaupungissa.fi/svenska/astel/sisalto/pyora.php?sis=ti3

HT-Borås 1560
Postad: 10 feb 2019

I b) har du yttre krafter S (i snöret till vänster), S (i snöret till höger) och mg. Men S i snöret mellan trissorna är inte en yttre kraft, så den ska du inte ha med i jämviktsberäkningen.

Aerius 191
Postad: 11 feb 2019

Följ kraften genom snöret. Du vet att i varje punkt av snöret verkar en kraft uppåt och en neråt eftersom den punkten inte rör sig. Så i snöret till vänster om den första trissan, vad är kraften i snöret där. Titta sedan på snöret till höger om första trissan (mittensnöret), vad är kraften där. Titta sedan på snöret till höger om den andra trissan. Vad kan du säga om den kraften utifrån vad du vet om kraften i mittensnöret samt att snöret inte rör sig. En annan grej som hjälper är  mekanikens gyllene regel "Det man vinner i kraft förlorar man i väg". Det vill säga om kraften i den blå pilen blir lägre då behöver man dra längre i snöret innan lasten kommit upp till toppen. Jämför situation (a) med (b) vad som händer när du drar en sträcka L i snöret. Kommer lasten lika högt i (a) och (b)?

Svara Avbryt
Close