6 svar
35766 visningar
lillnissen är nöjd med hjälpen
lillnissen 6 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2018 22:54

Lite olika frågor om ekonomi

Först undrar jag vad dessa ord betyder, jag har försökt att hitta svar men ingen vidare framgång,
- Fri konkurrens
- Reporänta
- ekonomisk globalisering
- strukturförändring

Sen har jag även frågorna som handlar om det ekonomiska kretsloppet:
Hur skulle kretsloppets olika aktörer påverkas om
a) Bankerna slutar låna ut pengar?
b) Barnbidraget fördubblas?
c) Staten tar ut mer skatt från löntagarna?
d) Antalet invånare i Sverige minskar kraftigt?
e) Det blir ekonomisk kris i hela EU och USA?

På dessa har jag redan svarat följande:

a) Det skulle bli svårare att starta nya företag och utöka sina företag, det kommer vara svårare för medlemmarna i hushållen att köpa hus och andra saker, bl.a. möbler. Även den offentliga sektorn kommer att påverkas. Bankerna kommer att få in mindre pengar eftersom de inte längre kommer få räntan på de pengar de förut lånat ut.

b) Om barnbidraget skulle fördubblas så skulle man behöva ta de pengarna från något annat område för att ha råd, på dessa ställen hade man då fått börja göra bl.a nedskärningar. Om barnbidraget hade fördubblats så hade hushållen (med barn) fått in mer pengar varje månad och hade då fått det lite enklare, man kan lägga mer pengar på mat och kläder m.m. utan att oroa sig att det inte räcker. Man hade även kunnat sätta in dessa extra pengar på ett sparkonto som hade fungerat som en liten hjälp om något hade hänt.

c) Om staten skulle ta ut mer skatt från löntagarna så skulle de pengarna gå till den offentliga sektorn, sjukhus, skolor, polis m.m. Detta hade gjort att man skulle kunna förbättra saker lättare, t.ex. bättre sjukvård, högre standard på skolorna, osv. Samtidigt hade mindre pengar gått till hushållen, alltså hade de konsumerat mindre än förut. Företagen hade tjänat mindre och det hade varit svårare för privatpersoner att skapa nya företag.

d) Mindre antal invånare i Sverige betyder mindre arbetskraft vilket gör att det kommer saknas arbetare, både på företagen och den offentliga sektorn. Mindre antal invånare kommer att använda bankerna än förut vilket gör att de antagligen behöver höja räntan för att få in pengar eller sänka räntan för att fler ska kunna låna av dom.

e) Om det skulle bli ekonomisk kris i hela EU och USA så hade det påverkat hushållen, företagen och även den offentliga sektorn.
Värdet på pengarna kommer sjunka och de varor och tjänster som köps in från utlandet kommer ha ett högre pris samtidigt som exporten skulle minska eftersom de andra länderna inte längre skulle ha råd att köpa Sveriges varor.

 

Men svaren känns lite kortfattade och fattiga på innehåll, hur skulle jag kunna fortsätta på svaren?

Tacksam för snabbt svar <3

Jonto Online 9191 – Moderator
Postad: 19 okt 2018 23:36

Fri konkurrens är motsats till monopol och betyder att flera olika säljare/företag säljer en viss typ av produkt och konkurrerar då med varandra, detta bidrar ofta till lägre priser.

Reporänta(styrränta) är den ränta som riksbanken sätter och den räntan som de olika bankerna betalar när de lånar pengar av riksbanken. I och med att om man höjer denna ränta så måste oftast bankerna även höja sin ränta, således styr denna räntan i längden alla räntor till vilka vi lånar pengar. Denna ränta kan riksbanken då äntra utefter om man vill att vi ska låna mera eller undvika och låna mera och istället spara.

ekonomisk globalisering handlar om att ekonomin blir mer global och beroende av andra länders ekonomier. Om det sker en finanskris i ute i Europa så drabbar det även Sverige i hög grad eftersom vi handlar och samarbetar ekonomiskt med dessa länder exempelvis.

a) Här kan du kanske tänka ett steg längre. Du har helt rätt i att det för privatpersoner blir svårare att investera i hus, bilar, renoveringar etc. Det är såklart dåligt för oss, men i längden kan detta även påverka branscher såsom byggindustrin, bilindustrin o.s.v. genom att dessa sektorer får mindre att göra och inte kan gå runt. Det uppstår då färre arbetstillfällen inom dessa sektorer och företag kan då tvingas lägga ner. Vad kan detta få för konsekvenser för staten sedan? Det är detta som menas med kretslopp, att allt hänbger ihop och påverkar varandra. Så utveckla detta.  Samhällsekonomin bygger också på att vi investerar i saker och spenderar för att sätta fart på ekonomin. När vi lånar till att köpa bilar, hus, renoverar som är dyra investeringar etc. går mycket av de pengarna i skatt in till staten som sedan finansierar skola, vård, omsorg etc. , om vi inte kan låna och därmed inte är beredda att göra dessa investeringar kommer skatteintäkterna minska.

b) Har du funderat på vad detta kan exempelvis innebära för  viljan att skaffa barn för familjer? Detta är kanske inte jätteviktigt idag med den välfärd vi har och man skaffar ju självklart inte barn för pengarnas skull :P , men ökat ekonomiskt stöd skulle kunna bidra till att fler familjer känner att de skulle kunna ha fler barn eller ha möjlighet att skaffa sitt första barn. En dubbling är en ganska rejäl höjning så det vore inte osannolikt att barnafödandet ökade. Om fler skaffar barn, vad innebär det för ex. staten? Vi har idag ett underskott av arbetskraft på många håll och en befolkning som hade minskat om vi inte hade tagit emot invandrare. 

c) Det beror såklart på vilka skatter som höjs. Men om man tänker sig att det är en höjning av inkomstskatten. Om man får ut mindre del av sin lön och mer går i skatt så kommer det för egen del inte löna sig lika mycket att arbeta. Vad skulle det kunna innebära? Kanske att man inte tycker det lönar sig lika mycket att arbeta några timmar extra i månaden eller ta ett  extrajobb och då struntar i det. Vad kan det innebära för arbetsgivare och företag? Om vi höjer skatten mycket på arbete och/eller varor så kan också hända att Sverige står sig sämre i konkurrensen om det exempelvis är mycket mer lönsamt att arbeta i Norge med lägre skatter eller att handla varor i Danmark med lägre skatt på varor. Kommer folk stanna i Sverige då och hur drabbar detta staten och samhället?

Där har du lite att börja titta på i alla fall som komplementerar det du skrivit och ger lite andra perspektiv.

Affe Jkpg 6630
Postad: 19 okt 2018 23:40

Välkommen till Pluggakuten lillnissen!

Vilka svåra frågor du fått :-)
Ekonomer kan nog skriva tjocka "böcker" på bara dom fem frågorna a) till e)
Så … vilka sidor i "böckerna" ska man ta...?

lillnissen 6 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2018 23:48

Tack, Jonto, det hjälpte otroligt mycket! <3

lillnissen 6 – Fd. Medlem
Postad: 20 okt 2018 00:42

Tack, Affe Jkpg!
Ja, de är inte de lättaste frågorna att svara på,
och när man sen väl är igång kan man skriva hur mycket som helst! XD

AyaK 1 – Fd. Medlem
Postad: 2 dec 2019 23:18

Tack så mcyket för hjälpen!

Jonto Online 9191 – Moderator
Postad: 3 dec 2019 02:13

Ingen orsak, bra när inlägg kan hjälpa fler studerande.

Svara Avbryt
Close