3 svar
179 visningar
Sumayaelmi1 är nöjd med hjälpen!
Sumayaelmi1 17
Postad: 3 dec 2019

Lokaliserings faktorer

Arbetskraften som lokaliseringsfaktor 

jag har förstått det men om t.e.x ett företag som producerar elektronik då behövs utbildade människor och då är det en fördel för de företaget att lokalisera sig i ett område med flera högskolor i närheten eller universitet.

Varför det?

är det för att det är många som går ut universitet efter att studerat elektronik som kanske sedan söker jobb hos de företaget?

Ja det är ett exempel på en lokaliseringsfaktor.

Lokaliseringsfaktor betyder som du säger att var den lämpligaste arbetskraften finns påverkar vqr msn etablerar sig som företag. 

Ett exempel är som du säger att företag som behöver utbildad arbetskraft ex. civilingenjörer gärnar etablerar sig i en universitetsstad med en stor bra civilingenjörsutbildning. Det är då troligt att man enklare kan locka dessa till företaget om det finns nära och finns många att välja mellan.  Det hade blivit svårare att få dessa ingenjörer att exempelvis flytta till en liten stad i Norrland för att arbeta på företaget.

Det finns dock andra exempel på när lokaliseringsfaktorn är en annan. Om du som företag ska exempelvis ska bedriva telefonintervjuer eller städning av stora lokaler där vem som helst kan ta jobben även utan utbildning. Då behöver man snarare mycket arbetskraft och personer som är beredda att ta enklare och mindre välbetalda jobb. Då kan det vara bra att etablera sig i en stad med hög arbetslöshet eller stad med många ungdomar som behöver jobb och extraknäck. 

Sumayaelmi1 17
Postad: 3 dec 2019

Tack så mkt nu förstår jag!

Toppen, ingen orsak :)

Svara Avbryt
Close