5 svar
66 visningar
Renny19900 är nöjd med hjälpen!
Renny19900 1357
Postad: 3 feb 2019 Redigerad: 3 feb 2019

Lös ut x ur sambandet

Lös ut x ur sambandet. a) y = kx b) y = kx + m c) y = m - kx

 

Mina lösningar : 

a) x=y/k

b) (y-m)/k=x

c)(y-m)/(-k)=x

 

har jag gjort rätt?

Ja det har du men man kan ta c uppgiften lite längre så att du inte får flera minustecken i svaret.

Renny19900 1357
Postad: 3 feb 2019

Menar du att man kan förenkla mer? Hur gör man det?

Du har ett minustecken i nämnaren, man brukar inte svara så.

Eftersom du vet att a-b=-ab=-ab kan du flytta upp minustecknet till täljaren. Men då har du -(y-m) i täljaren. Detta kan du skriva om så du får bort minustecknet.

Du kan uppnå samma resultat om du byter sida i det ursprungliga uttrycket så du får kx (inte -kx) på ena sidan av uttrycket innan du dividerar.

Renny19900 1357
Postad: 3 feb 2019

Så jag kan skriva divisionen utan minustalet. Man kan multiplicera minus 1 på täljaren och nämnaren

Ja så kan man också säga. Vad blir då uttrycket?

Svara Avbryt
Close