2 svar
17 visningar
beccas2701 är nöjd med hjälpen
beccas2701 14
Postad: 23 mar 19:34

Maktförhållanden utan imperialismen?

Hej!

Jag pluggar nu inför ett historia-prov och har en liten fundering. Jag undrar hur maktförhållandena hade sett ut idag om imperialismen aldrig inträffat? Även vårat liv hade varit annorlunda om dessa övergrepp på andra kontinenter aldrig inträffat? 

Jag tycker det är svårt att se spår i dagens samhälle och att kunna koppla ihop så jag tar gärna emot idéer om hur jag ska tänka eller vart jag ska kolla i samhället. 

Tacksam för all hjälp! 

/Rebecca :) 

Jonto 4423 – Moderator
Postad: 23 mar 20:28

Hypotetiskt historieskrivning, att gissa hur någonting hade blivit om inte något hade inträffat är inte så lätt att ägna sig åt och det blir mycket gissningstävling.

Dagens handelsvillkor tror jag hade sett annorlunda ut. Det var ju framför allt under imperialismen som Europa upprättade handel med Afrika och Asien m.m. som var rätt ojämlik. Där kan man ju se spår av denna handel än idag och vilka varor som man skickar.

Man ska kanske inte dock glömma att kolonisatörerna och imperialismen också byggde upp mycket i de koloniserade länderna ex. infrastuktur m.m. Det kan hända att Afrika inte nått lika långt i sin tekniska utveckling.

USA hade inte existerat på samma sätt idag utan imperialismen och kolonister som kom dit.

Det blir dock som sagt bara gissningar vilket känns lite ovetenskapligt.

beccas2701 14
Postad: 26 mar 09:20

Tack för hjälpen och bra exempel trots att det såklart är lite knepigt! Jag känner mig väl förberedd inför provet idag :) 

Svara Avbryt
Close