3 svar
35 visningar
darinet 121
Postad: 23 okt 2019

Mandatfördelning och parlamemtarism

Hej, jag har inte riktigt förstått hur utjämningsmandat systemet fungerar. Jag är inte säker men parlamentarism är ju när en regering är beroende av riksagen. Är en majoritetsregering parlamentarisk??

Vad är det viktigaste anledningen till varför småpartispärr existerar och på vilket sätt hjälper det demokratin.

Hur har du tänkt själv, när det gäller småpartispärren? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

De allra flesta av riksdagens mandat, 310 stycken delas ut efter valkretsarna och kallas fasta mandat. Olika stora valkretsar har olika många mandat att tilldela. Partierna får där mandat efter hur stort stöd de fått i den valkretsen och får då in en eller flera kandidater från sin lista i den valkretsen. Exskt hur denna processen går till är rätt konplicerad och kallas jämkade uddatalsmetoden. Efter att drssa 310 mandat delats ut så kan det ha blivit lite orättvist fördelat och att vissa partier fått färre mandat än de egentligen ska ha i förhållande till sina röster . Detta kan exempelvis bero på att en liten valkrets exemplevis Gotland endast haft två mandat att dela ut som då kanske gått till S och M och alla de andra parteierna blivit utan där.

De 39 utjämningsmandaten delas sedan ut för att kompensera för detta och se till att partierna får de antalet mandat som deras procent av rösterna de fick i valet motsvarar.

Vad tror du effekterna blivit att ta bort spärren för småpartier. Om ingen spärr fanns så skulle det räcka med cirka 0,4 procent för ett parti att få en plats i riksdagen. Hade vi då haft fler eller färre partier? Vad hade blivit svårt då?

Svara Avbryt
Close