Antwan 38
Postad: 5 dec 2022 12:05

marxismen

Hej 

finns det några tydliga drag från marxisimen helst i sverige tänker på kommunsim men i bland annat Ryssland eller kina 

vad finns det också för svagheter och styrkor med teorin 

Jonto Online 9161 – Moderator
Postad: 6 dec 2022 02:59

Marxism är en ganska extrem ideologi så jag skulle inte säga att Sverige har tydliga drag från marxismen.

Under 1970- och 1980-talet bedrev socialdemokraterna en politik som brukar kallas demokratisk socialism. Den kännetecknas av solidaritet, strävan efter jämlikhet, utjämnande av klasskillnader och rättigheter för arbetare. Det är saker som också ingår som en del i marxism och kommunism. Det kan vi se än idag i Sverige där vi har skatter som ökar för höginkomsttagare samt bidrag/stöd/ersättningar för de som har det sämre ställt i samhället. Vi har också en välfärd som ska vara lika för alla. Vi har fackförbund för arbetare där arbetstagare har rättigheter och möjligt att göra sig hörda. Däremot är viktiga delar inom marxismen att det ska ske en revolution av arbetarna och att dessa ska överta produktionsmedlen samt att det inte ska finnas någon fri marknad eller kapitalism. Det stämmer inte alls in på Sverige.

Det ryska samhället är det enda exemplet där man fullt ut har anammat marxismen. Lenin blev den förste ledaren som genom ryska revolutionen 1917 omsatte marxismen idéer i handling. Ryssland och Sovjetunionen styrdes därefter av kommunistpartier fram till Sovejtunionens fall 1991. Däremot är Ryssland idag inte alls kommunistiskt. Putin för en helt annan politik. Andra länder som styrts av kommunistisk politik under en tid är Östtyskland, Ungern, Kuba, Kina och Nordkorea. Kina är idag dock inte särskilt kommunistiskt utan där finns snarare en stor marknadsekonomi med handel och kapital. 

Det är också svårt att säga om Ryssland verkligen var helt kommunistiskt. När kommunismen omsätts i praktiken, så fungerar den oftast inte som i teorin. En viktig del är det klasslösa samhället, avskaffande av kapitalismen och jämlikhet. Oftast har det dock ändå skapat tydliga klasskillnader mellan de som styr och folket och ofta kantats av förtryck från regimen samt väldigt lite av åsikts- och yttrandefrihet.

Då kommunismen/marxismen är en ideologi så blir det konstigt att prata om styrkor/svagheter. Det beror på vilka åsikter man har och vad man tycker är viktigt i ett samhälle. Däremot kan man säga att de flesta kommunistiska samhällen lett till ett förtyck av folket, brist på åsikts- och yttrandefrihet och svält/dålig ekonomi. De flesta kommunistiska samhällen har därmed fallit. Det får man nog objektivt säga, inte är så positivt :/ Däremot finns fortfarande de som hävdat att detta berott på andra saker än ideologin och menar att det skulle kunna gå att skapa ett välfungerande demokratiskt kommunistiskt samhälle utan klasskillnader och där arbetarna äger produktionsmedeln som de då menar skulle vara positivt för folket/arbetarna. 

Svara Avbryt
Close