7 svar
141 visningar
ConnyN är nöjd med hjälpen
ConnyN 1763
Postad: 28 okt 2020 13:59

Matematisk mjukvara såsom Wolfram Alpha, Maple, Matlab, Mathematica

Hej alla!

Idag hade jag "fingrarna i syltburken" dvs. jag satt och kikade lite i boken Calculus av Adams & Essex.
Egentligen borde jag befinna mig i matte4-boken och fortsätta med kedjeregeln, men då blev jag nyfiken på vad Calculus innehöll i samma ämne. Då såg jag att de använde en mjukvara Maple som de hänvisade till.

Vad säger ni som använder dessa hjälpmedel. Är det så att det är lättast att använda Maple just till den här boken eller går det lika bra med de andra som jag angav i rubriken.
Det får gärna vara gratis annars är väl Matlab en höjdare vad jag förstår?
Excel är väl inte att tänka på?

Ja som ni ser är jag glad för alla tips. (OK kanske inte för alla, som t.ex. fortsätt med matte 4 och återkom när du är klar med matte 5 😀)

JockeR 65
Postad: 28 okt 2020 14:22

Maple är bland de bästa för symbolisk matematik.

Matlab är huvudsakligen för numerisk matematik, men har ett tillägg (Symbolic Toolbox) för symbolisk matematik. Ett gratis alternativ till Matlab är Octave.

Excel är snabbt för enklare saker på mindre datamängder, t.ex. kurvanpassningar, statistik mm. Vad många inte vet är att Excel också innehåller ett programmeringsspråk, VBA (prova att trycka Alt+F11). Excel saknar (vad jag vet) symbolisk matematik.

Laguna Online 14133
Postad: 28 okt 2020 14:40

Man kan tillägga att Octave är nästan helt kompatibelt med Matlab, så om man går en kurs som använder Matlab så går det lika bra med Octave.

oggih 871 – F.d. Moderator
Postad: 28 okt 2020 14:42

Vad är det lite mer precist du vill göra?

Tror du kommer långt med Wolfram Alpha för enklare symboliska beräkningar. För numeriska beräkningar är NumPy/SciPy eller Octave goda alternativ som i princip är lika kraftfulla som Matlab.

ConnyN 1763
Postad: 28 okt 2020 15:01
oggih skrev:

Vad är det lite mer precist du vill göra?

Tror du kommer långt med Wolfram Alpha för enklare symboliska beräkningar. För numeriska beräkningar är NumPy/SciPy eller Octave goda alternativ som i princip är lika kraftfulla som Matlab.

Jag stötte på det i kapitlet om derivata och man knappar in en kod plus den funktion man vill derivera och svaret poppar ut gissar jag.
Här kommer ett uttdrag ur boken.

ConnyN 1763
Postad: 28 okt 2020 20:30

Ja efter att ha tittat på lite olika program så valde jag Wolfram Alpha till att börja med. Det verkar att täcka in en hel del av mina behov en lång tid framöver.

Vad jag inte har hittat än är någon ordbok för vad man kan skriva. diff och sqrt förstod den utan vidare, men det bör finnas rätt många till anar jag.

oggih 871 – F.d. Moderator
Postad: 28 okt 2020 21:34 Redigerad: 28 okt 2020 21:37

Jag tror du kommer att komma väldigt långt med Wolfram Alpha! Kan även slå ett slag för GeoGebra och Desmos när det gäller att plotta/visualisera olika saker.

Två sidor du kan kolla in för att lära dig lite fler Wolfram Alpha-kommandon:

Annars är det som med all annan programmering - det enklaste sättet att lära sig hur man gör något är ofta att googla.

(Kul för övrigt att du läser lite i förväg i Calculus, och att du plockar in lite datorhjälpmedel i dina studier. Det är helt rätta takter!)

ConnyN 1763
Postad: 29 okt 2020 07:21

Tack oggih, Laguna och JockeR!
Bra tips från er alla. Maple var ju trots allt inte så dyr. Octave ser också intressant ut.
Till att börja med får det bli Wolfram Alpha. GeoGebra har jag använt en del och den gillar jag.

Lite glad är jag dock att jag lärt mig att använda min TI-83:a ganska bra. Den är rätt suverän för gymnasiestudierna och för all del rent allmänt som räknare. 

Svara Avbryt
Close