5 svar
39 visningar
Lobbe är nöjd med hjälpen
Lobbe 222
Postad: 18 okt 23:16 Redigerad: 18 okt 23:24

Meritpoäng gymnasium

Om jag nu väljer ett individuellt val som inte krävs för universitetsprogrammet jag vill söka till och som ger 1 merit, kommer betyget påverka hur mycket merit jag får av den? Alltså behöver jag få ett A för att krusen ska ge mig 1 meritpoäng eller räcker det med godkänt? Hittar inte konkreta svar på nätet.

Jonto 8845 – Moderator
Postad: 18 okt 23:28

Huruvida du får ett E i ett ämne eller ett A i ett  ämne påverkar inte meritpoängen alls, utan för att erhålla meritpoängen krävs enbart att du får godkänt. Om du har kursen som individuellt val eller om den ingår i ditt program påverkar inte heller meritpoängen.

Däremot om kursen är ett behörighetskrav för den utbildningen som du söker kan du inte få meritpoängen för den. Utan du kan endast få meritpoäng för de kurser som är utöver vad som krävs för behörighet.

Exempelvis när jag sökte in på lärarutbildningen för tyska så var Moderna språk Tyska steg 3 behörighetskrav för att bli antagen. Det gjorde att jag inte fick 0,5 meritpoäng för den kursen som jag skulle fått på andra utbildningar. Däremot fick jag meritpoäng för kursen Moderna Språk Tyska steg 4 och Moderna språk Tyska steg 5 då de låg över nivån för behörighetskrav. 

Lobbe 222
Postad: 18 okt 23:37

Ok, jag förstår dock har jag en till fråga: Kommer kursen som ger mig meritpoäng och inte är ett behörighetskrav ingå i jämförelsetalet? 

Jonto 8845 – Moderator
Postad: 19 okt 00:22 Redigerad: 19 okt 00:24

Meritpoäng som du får för kurser läggs till ditt meritvärde.

Däremot vet jag inte vad jämförelsetal syftar på. Det stod någonstans att det max kan vara 20,0 så jämförelsetal betyder kanske det man har i meritvärde före meritpoängen adderas.

Så verkar det vara se exempelvis här: https://www.antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/gymnasieexamen-2014-och-framat/rakna-ut-ditt-meritvarde/

Meritpoängen adderas efter att man räknat ut sitt jämförelsetal. De ingår alltså inte i jämförelsetalet-

Lobbe 222
Postad: 19 okt 00:43

Ja, det stämmer jämförelsetal är meritvärde utan meritpoäng. Kollade webbsidan och där stod det att kurser som ger meritpoäng ingår i jämförelsetalet som andra kurser gör men sen ger dem också meritpoäng oberoende av betyget som läggs till jämförelsetalet.

Tack för hjälpen!

Jonto 8845 – Moderator
Postad: 19 okt 00:46

Ingen orsak

Svara Avbryt
Close