3 svar
546 visningar
le chat 663 – Fd. Medlem
Postad: 22 jan 2018 19:54 Redigerad: 22 jan 2018 19:56

Metallkulorna, A,B & C

Hej!

Vi har tre små identiska isolerade metallkulor, A,B och C. Kulorna A  och B är vardera laddade med laddningen +12nC medan den tredje kulan är oladdad.

a. Kula C får först beröra kula A. Hur stor är laddningen på kula A efter det?

b. Därefter får kula C beröra kula B. Hur stor är nu laddningen på kula B och C?

Jag har kommit fram till att när den oladdade kulan C berör kula B kommer bägge två att ha laddningen +6nC och när kula C därefter berör kula B kommer bägge kulorna ha laddningen +9nC.

Mina svar stämmer överens med facit men dock så begriper jag inte resonemanget rent fysikaliskt, vad är det som sker när kulorna nuddar varandra och vad står nC för?

Tack på förhand!

Smaragdalena Online 78455 – Lärare
Postad: 22 jan 2018 20:06

De positiva laddningarna repellerar varandra, så de "vill vara så långt från varandra som möjligt". När de har chansen att fördela sig mellan två identiska kulor, kommer hälften av dem att fördela sig till varje kula. (Det som kan röra sig är elektroner, och eftersom kulorna är positivt laddade kommer de att ha underskott på elektroner. När den positivt laddade kulan A kommer i kontakt med den oladdade kulan C kommer ett gäng elektroner att strömma över från kulan C till kulan A så att båda saknar lika många elektroner.)

Enheten nC står för nanocoulomb, d v s miljarddels coulomb. Eftersom elektronens laddning är -1.6021766×10^-19 C  är det ganska många elektroner det handlar om!

Pieter Kuiper Online 7091
Postad: 9 apr 2021 14:27 Redigerad: 9 apr 2021 15:11
Smaragdalena skrev:

De positiva laddningarna repellerar varandra, så de "vill vara så långt från varandra som möjligt". När de har chansen att fördela sig mellan två identiska kulor, kommer hälften av dem att fördela sig till varje kula.  

Om elektronerna (de negativa laddningsbärarna) har chansen. Det står att kulorna är isolerade. Jag skulle vilja anta att de är isolerade med plast på samma sätt som eltråd är isolerad, att laddningen inte kan omfördelas.

Men det står "metallkulor" så då tror man att de får samma potential när de "får beröra varandra". Om det är i ett fält från en tredje laddning blir det inte samma laddning på båda. Då kan problemet inte lösas. Om man nu inte antar att dessa kulor är mycket mindre än avstånden mellan dem.

Yngve 37887 – Livehjälpare
Postad: 9 apr 2021 14:52

Jag tror att isolerade i detta fallet betyder isolerade från varandra, dvs åtskilda. I så fall är det ett olyckligt ordval.

Svara Avbryt
Close