1 svar
12 visningar
samhällsorientering är nöjd med hjälpen
samhällsorientering 19
Postad: 17 nov 19:57

Misstroendeomröstning om majoritetsregering

Vad händer om en majoritetsregering missköter sig och tappar allas förtroende? De kan ju inte bli avsatta då mer än hälften av ledamöterna är med i regeringen. 

Jonto 7952 – Moderator
Postad: 17 nov 20:30

För att en majoritetsregering ska falla så krävs det ju att ledamöter från regeringspartierna är missnöjda med regeringen. Det är mycket ovanligt men om det skulle vara så i en regering att de egna riksdagsledamöterna i stor skala inte tror på regeringens politik eller visar missnöje. Då ser regeringen till att avgå redan innan det blir en misstroendeförklaring, för det är helt ohållbart om man inte har de egna partierna med sig. Detta sker i princip dock aldrig. Det som ibland kan ske är att de egna partimedlemmarna och ledamöterna har misstroende mot en enskild minister som betett sig klandervärt. Om det är så kan man dock räkna med att den ministern slutar frivilligt eller att statsministern avsätter denna, innan det går till misstroende.

Vad som också kan ske är ju att något av partierna i majoritetsregeringen visar misstroende mot regeringen. Exempelvis var det en majoritetsregering 1979-1981 med Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna. Dessa partier höll dock inte överens hela vägen. Regeringen skulle göra upp med Socialdemokraterna om en marginalskattereform. Då tappade Moderaterna som satt i regeringen förtroendet för regeringen som de själva satt i och kunde inte gå med på det. När regeringen då vet att de inte längre har en majoritet bakom sig, så valde de att avgå innan det hinner gå till någon misstroendeomröstning. Regeringen avgick och sedan bildades det istället en minoritetsregering bestående av Centerpartiet och Folkpartiet bara med acceptans av Socialdemokraterna

Svara Avbryt
Close