5 svar
24 visningar
Gloson1 31
Postad: 19 sep 23:46

Mottagaranpassning

Hejsan. Följande fråga kan låta konstig, men det ligger ett syfte i att ställa denna. Jag och min klass ska bli prövade på vår förmåga till att skapa referat från en text vilken vi blir tilldelade av vår lärare. Jag söker alltså nu på metoder/beståndsdelar vilka kan höja kvaliteten på detta referat, och det är en av dessa som gär mig fundersam. Det talas ofta om mottagaranpassning i dessa guider, är detta något som man behöver tänka på när man skriver en sådan här text i skolan?

Mottagaranpassning är relevant om det framgår i texten du skriver eller taley/föredraget som du ska hålla vem som är läsare eller lyssnare.

Om jag ska hålla ett tal till mina klasskamrater så behöver jag anpassa mitt språk till dem, för att fånga den publiken. Om talet ska vända sig till en stor församling som ska lyssna så behöver jag tala på ett annat sätt eller om det är föräldrar eller politiker som ska lyssna o.s.v.

Likadant med texter och skriftliga referat. Om det framgår att texten ska publiceras i en ungdomstidning så är kanske den förväntade läsarskaran unga människor, som jag då bör anpassa min text och språk efter. Om referatet ska publiceras i en stor svensk dagstidning så är där en bred läsarskara av framför allt kanske lite äldre läsare som jag ska anpassa mig efter. Om referatet ska publiceras i en branschtidning för exempelvis forskare på området så påverkar det, då kan man skriva mer tekniskt och gå djupare utan att behöva förklara allt.

Så vet man eller kan ana vilka som är målgruppen för att läsa/lyssna när man skriver, så bör man tänka på mottagaranpassning. På nationella proven exempelvis brukar det oftast framgå var din text är tänkt att publiceras eller för vilka den skrivs. 

Gloson1 31
Postad: 20 sep 00:01

Om det enbart är ett prov och läraren är den som ska läsa den, vem ska man se som mottagare då?

Om det inte finns någon som helst indikation i i uppgiftsbeskrivningen på vem som är mottagare av texten, så anser jag inte att det är möjligt att göra en mottagaranpassning.

Då får man väl i så fall tänka att man ska ha ett allmänt hållet språk för att den ska kunna läsas av alla.

Gloson1 31
Postad: 20 sep 00:11

Tack för den ovärderliga hjälpen

Ingen orsak. Lycka till!

Svara Avbryt
Close