1 svar
70 visningar
nellie005 är nöjd med hjälpen
nellie005 1
Postad: 16 sep 2020

Någon som kan förklara likheter mellan imperialism och nationalism ?

Har läxförhör på fredag och behöver verkligen hjälp.. Någon som kan förklara på ett relativt enkelt sätt, om det går?

Jonto 4107 – Moderator
Postad: 16 sep 2020 Redigerad: 16 sep 2020

Nationalismen handlar om att värna om det egna landet och sin egna kultur och betona vikten av det.

Imperalismen handlar om att man ser sin egen kultur och sitt eget land som överlägset andra länder och att man därmed anser sig ha rätt att invadera och ta över andra länder, utöka sitt imperium.

Nationalism är oftast en del av Imperialismen, att för att anse sig ha rätt att invadera och tvinga på sin kultur på andra folkslag och områden så som gjordes under 1800-talet, så finns det nationalistiska tankar bakom, att man älskar sitt eget land och sin kultur och anser att det är det rätta. Likheten är alltså att det finns en betoning av den egna kulturen, det egna landet och de egna värderingarna som viktiga.

Däremot behöver man inte vara imperialist om man är nationalist. Sverigedemokraterna anser sig exempelvis vara nationalistiska, att det är viktigt med den svenska kulturen, traditioner och värden som man ska försöka skydda och bevara i Sverige. De menar däremot inte att man måste sprida denna kultur och värderingar till andra länder eller invadera och göra fler områden svenska, för de är inte imperialister.

Svara Avbryt
Close