3 svar
587 visningar
Lauralf är nöjd med hjälpen
Lauralf 61
Postad: 18 maj 2020 16:31

När ska man använda radian och när degree på miniräknaren?

När ska man använda radian och när degree som mode på miniräknaren (TI-82)? Man byter mellan de två för olika uppgifter och förstår inte riktigt när man ska använda vilken av dem. 

Varför ska man exempelvis alltid ha radian när man räknar med integraler?

Tack!

ErikR 190
Postad: 18 maj 2020 16:35 Redigerad: 18 maj 2020 16:38

Normalt är att man använder grader när det gäller vinklar och trianglar men radianer då man räknar med sin(x) som en funktion. Tyvärr finns det ingen speciell notation så man får nästan gissa om sin(x) betyder x i grader eller x i radianer.
Kanske ska införa en ny funktion sing(x) som betyder sin(x) med x i grader. 

Ps När jag använder en kalkylator så slår jag först in sin(30). Om det blir 0.5 så är det grader. 
Och så finns det 400 gr också, dvs ett varv är 400 gr.

Smaragdalena Online 54758 – Lärare
Postad: 18 maj 2020 22:33

När man deriverar eller integrerar en funktion är det en stor försel om trigonometriska funktioner är i radianer, inte grader, för om det inte är rdianer får men med en inre derivata också som krånglar till det. Det är bara om funktionen är uttryckt i radianer som derivatan av sin(x) är cos(x).

Jonto 4863 – Moderator
Postad: 18 maj 2020 22:40

Det beror ju på hur du i det som du räknar ut har definierat vinklarna. Om de värden och vinklar du använder dig är angivna i grader. så måste du ju ha den inställd på grader och om de vinklar och värden du har är angivna i radianer så behöver du ha den inställd på radianer.

Om läroböckerna och uppgifter är bra skrivna så ska det finnas angivet med gradtecken eller "rad" för att visa. Många läroböcker jag har arbetat med använder sig av radianer om inget annat finns angivet, så kan man utgå från att det är det. 

Grader och radianer är helt ekvivalenta system att ange vinklar men en del uppgifter och problem löses med fördel med att räkna med radianer för att exempelvis vissa formler ska vara möjliga att använda.

Svara Avbryt
Close