4 svar
98 visningar
KriAno är nöjd med hjälpen!
KriAno 285
Postad: 1 sep 2019

Nationalekonomi

Hej!

Vad innebär arbetsvärdeteorin? 

Jag har letat information men jag förstår inte. Är det bara att en varas värde har att göra med hur mycket arbete som krävts för att tillverka den. Hur kan detta påverka ekonomisk tillväxt och fördelning av inkomster?

 

Mvh KriAno

Qetsiyah 2261
Postad: 1 sep 2019

skulle https://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetsv%C3%A4rdeteorin hjälpa?

 "För att något skall ha ett värde behöver det även ha en nytta" som det står på Wikipedia. Alltså primärt är det arbetet som lagts ner som påverkar varans värde men det måste även vara nyttigt till något. Om jag och 2000 andra människor har lagt ner massor av timmar på att göra en maskin som inte går att använda till något, så kan man inte räkna att den har ett högt värde trots allt nedlagt arbete eftersom den inte har någon nytta.

Att skapa ekonomisk tillväxt enligt arbetsvärdesteorin vore i så fall att satsa på att ha mycket arbetskraft och att lägga ner mycket arbete på de produkter man tillverkar.

Vad gäller fördelning av inkomster så tänker jag att denna teori värdesätter arbetet som ligger bakom varan, vilket borde ge större del av inkomsterna till de som arbetat fram produkterna och gjort dessa möjliga, det vill säga arbetarna, snarare än att direktörer samt chefer ska få huvuddelen av profiten från varorna.

Albiki 4228
Postad: 1 sep 2019 Redigerad: 1 sep 2019

Enligt Nationalencyklopedin är en produkts arbetsvärde ett mått på hur mycket mänskligt arbete som krävts för att framställa produkten.

KriAno 285
Postad: 3 sep 2019 Redigerad: 3 sep 2019

Tack för hjälpen!

Svara Avbryt
Close