3 svar
400 visningar
plugga123 188 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2017 12:29

Natur, åk 2

Kära pluggakuare!

Jag har gått mitt första år på gymnasiet, (natur) och tycker att det har gått hyfsat bra med betygen och så.  Jag är ganska nervös inför inför 2an, eftersom jag har hört att det är som tuffast då. Har ni några som helst tips hur man ska göra med t.ex. matten för att klara sig bra? Jag lade ner mycket tid på matten denna och förra terminen utan att se mycket resultat. Hur ska man hinna på ett bra sätt med andra ämnen om man behöver plugga matte 3-4  varje dag? (Särskilt på vardagar). Det går, men om jag hade lagt ner tid på andra ämnen lika mycket som matten, hade jag troligtvis fått högre betyg i de ämnena.  

woozah 1414 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2017 12:55 Redigerad: 3 jun 2017 12:56

Jag skulle säga att man verkligen inte behöver plugga matte 3-4 varje dag. Jag läser kurser som är mycket större än så och jag lägger knappast ner min själ på det. Hitta ditt studiesätt och använd alternativa läromedel. Det finns många lärare ute på youtube som förklarar och lika många sidor. 

 

Det du kan göra för att hjälpa dig själv är att göra ett schema. Varje torsdag 17-20 (eller nått) så pluggar du matte. Nästa dag så ska du plugga Fysik. Gör en arbetslista och lägg in pass för repetition. 

plugga123 188 – Fd. Medlem
Postad: 3 jun 2017 13:04 Redigerad: 3 jun 2017 13:08

Hej!

Menar du ett ämne per dag? Jag brukar planera mitt schema enligt mitt provschema, dvs jag hinner aldrig plugga ämnet bara för att plugga, utan jag planerar och förberder mig inför kommande prov. 

Det är självklart olika hur man föredrar att göra; några av mina klasskompisar har kört på "ett ämne per dag"-strategin så långt det har varit möjligt, men jag skulle säga att det skapar mer stress än nödvändigt. Läser man dock några få kurser i taget kan det nog vara en bra strategi. Mitt tips är att du delar upp allt du behöver göra i småbitar. Om du får i uppgift att skriva en uppsats delar du upp uppgiften så fort du kan (gärna under lektionen om ni får arbetstid, eller under nästa rast). Skriv också lite kort om hur du ska göra varje del. Det behöver absolut inte vara något avancerat. Nedan är en skiss:

Uppsats:

  1. Välja ämne
  2. Samla fakta
    a) Läsa i böcker (biblioteket)
    b) Leta på nätet (tankekarta)
  3. Sammanfatta alla idéer (lista)
  4. Snabb skiss över uppsatsens delar (lista)
  5. Skriva utkast (brödtexten)
  6. Skriva utkast (inledning, avslutning och dylikt)
  7. Korrekturläsa (textdelen)
  8. Korrekturläsa (källhänvisningarna)
  9. Rätta kommentarer
  10. Lämna in (senast *datum*)

Det kan lätt låta uppenbart, men när du styckar upp det på detta sättet blir det mycket lättare att planera för hur du ska få tiden att räcka till sedan. Du ser också tydligt vilka segment som är tyngre och vilka som kommer att gå snabbt. Att välja ämne är ofta lätt, medan faktasökande är tyngre och tar längre tid. Du får dessutom en andra bonus från detta; du kan lätt se vilka delar som kommer när. Personligen tycker jag att själva utkastskrivandet är relativt lätt, och därför kan jag lägga den delen en sen eftermiddag när jag vet att jag är trött. Däremot finns det andra delar som är jobbigare. Då är det viktigt att planera så att dessa delar avklaras på förmiddagen, exempelvis. Vilka delar som är tyngst är självklart personligt, men när allt skolarbete är styckat i bitar går det mycket lättare att planera studierna så att de passar i varandra. Det kommer inte alltid att gå perfekt, men det blir väldigt mycket lättare med en tydlig planering. Lycka till!

Svara Avbryt
Close