3 svar
85 visningar
Maha20 är nöjd med hjälpen
Maha20 89
Postad: 21 sep 19:11

Naturligt urval

Jag har svårt att förstå hur en art utvecklas, eller mer exakt vad naturligt urval här. Jag har skrivit 2 olika förklaringar:

1. Att en art utvecklas och förändras kallas evolution. Det är det naturliga urvalet som gör att en art kan utvecklas. Det naturliga urvalet betyder att de individer de anlag som är bäst anpassade till miljön har störst chans att överleva. Dessa anlag selekteras fram på (naturliga urvalet består av) 3 olika sätt: naturlig selektion, samevolution och sexuell selektion.  

Problemet med denna texten är att den säger att det naturliga urvalet delvis består av naturlig selektion. Men är dessa är ju samma sak? Denna förklaringen står i boken. 

2. 
Att en art utvecklas och förändras kallas evolution. Evolutionen består av det naturliga urvalet, sexuell selektion och samevolution och gör att en art kan utvecklas.

Vilken är korrekt?

matsC 724
Postad: 21 sep 20:51

Båda är väl något så när rätt men ofullständiga.

Varje individ har en unik genuppsättning ( undantag enäggstvillingar) som är avgörande för dennes chanser att överleva och få avkomma som överlever och som därmed för dessa gener vidare.  Detta är det naturliga urvalet.

Sen påverkas sannolikheten för detta bland annat av förmågan att hitta en partner att avla barn med =sexuella urvalet.

Även interaktionen med andra arter kan styra t.ex. pollinerande insekter mot blommor  eller rovdjur mot bytesdjur.

Men de ska man nog betrakta som specialfall av naturligt urval och inte som sidoordnade kategorier.

 

( Genuppsättningen är ju en blandning av 'föräldrarnas' men på längre sikt spelar också mutationer en betydande roll )

Maha20 89
Postad: 23 sep 13:47

Jag menar mer att i min bok står det att det naturliga urvalet består av anpassningar till miljön, samevolution och sexuell selektion. Jag tycker detta är lite konstigt för att det naturliga urvalet går ju ut på de individer som anpassar sig bäst till miljön kan överleva, så varför är det en egen kategori? Innefaller inte heller då samevolution och sexuell selektion inom kategorin ''anpassningar till miljön''

matsC 724
Postad: 23 sep 14:25

Se det som att det naturliga urvalet är att överleva och få avkomma.

Och att det finns rätt olika orsaker till att man lyckas bättre, dels bra anpassning till miljön  ( hitta mat undgå att bli uppäten )

dels att hitta partner och fortplanta sig. Sen finns samevolutionen när två arter med anpassar sig till varandra så att det gynnar båda ( ibland så att de utvecklar egenskaper som kan se ut som tillkortakommanden alltså på bekostnad av anpassningen till miljön)

Svara Avbryt
Close