1 svar
109 visningar
Ann Christine 1
Postad: 2 dec 2021 22:35 Redigerad: 2 dec 2021 23:07

Nominalfraser

Jag klurar över nedanstående fraser/meningar. De är från en tidskriftsartikel.

1. Jag som aldrig hade fått vara med eller synts och hörts. Jag antar att första delen är en nominalfras: Jag (pronomen, huvudord i nominalfras) som aldrig fått vara med (bisats). Men hör resten (eller synts och hörts) också till nominalfrasen? Jag tänker mig att det står "[underförstått: jag som aldrig hade] synts och hörts". Eller blir det två nominalfraser förbundna med "eller"? 

2. Ett inramat fotografi föreställande David Bowie.  Första delen "Ett inramat fotografi" är en nominalfras med fotografi som huvudord. Är "föreställande" presens particip i detta fall? Kan resterande "föreställande David Bowie" ingå i samma nominalfras? Kan ett presens particip ingå i en nominalfras? 

Jonto Online 8876 – Moderator
Postad: 2 dec 2021 23:38

Utan att vara helt säker eller ha källor så skulle jag resonera såhär:

1. Ja det får man säga, att det tillhör nominalfrasen också. Det finns ju inget nytt huvudord. Det blir ju som du visar en satsellips, där huvudordet inte behöver upprepas.

2. Ja "föreställnande David Bowie" skulle jag säga är en bestämning till huvudordet "fotografi" och är ett presens particip. Ett presens particip skulle jag säga kan ingå i en nominalfras. "föreställandes David Bowie" är här ett predikativt efterställt attribut.

Det hade varit Annorlunda om det stått "Ett inramat foto föreställer David Bowie" då finns nominalfras-verbfras-nominalfras.

Svara Avbryt
Close