3 svar
37 visningar
Hejj1234 18
Postad: 11 maj 2020

Novell (Pronomen)

Är "Att döda ett barn" novellen i andraperson eller tredjeperson? Jag kan inte liksom se skillnaden.

Det är en lätt dag och solen står snett över slätten. Snart skall klockorna ringa, ty det är söndag. Mellan ett par rågåkrar har två unga hittat en stig som de aldrig förut gått och i slättens tre byar blänker fönsterrutorna. Män rakar sig framför speglarna på köksborden och kvinnor skär gnolande upp bröd till kaffet och barn sitter på golven och knäpper sina livstycken.

Det är bra att känna till pronomen

Första person: jag / vi . Berättaren berättar om sig själv i jag-form eller vi-form.

Andra person du/ni Berättaren tilltalar läsaren/läsarna som du eller ni

Tredje person: han/hon/det/de- Berättaren berättar utifrån om andra personer i tredje person

 

Berättelser skrivna i andra person, alltså att man tilltalar läsaren som du eller ni är ganska ovanligt. Astrid Lindgren gör det ibland. 

Förstaperson eller tredjeperson är det vanligaste. Ur just detta korta utdraget går det inte att avgöra något om detta berättarperspektivet då det inte visas vilka pronomen som används utan endast innehåller miljöbeskrivningar som kan vara ur både första, andra och tredje person.

Hejj1234 18
Postad: 11 maj 2020

Är det här bättre? Asså är det i tredje person?

 Det är en lycklig man som tittar in i en kamera och i glaset ser han en liten blå bil och bredvid en ung flicka som skrattar. Medan flickan skrattar och mannen tar den vackra bilden skruvar bensinförsäljaren fast locket på tanken och säger att de får en fin dag.

Ja ur de här textursnitten så är det ett tredjepersonsperspekiv, åtminstone om det är huvudpersonerna som beskrivs i det här och du inte har märkt att det finns någon som berättar i jag-form. I vissa texter kan det dock skifta mellan olika former av berättarperspektiv.

Svara Avbryt
Close