4 svar
129 visningar
StephCurry30 646
Postad: 13 jul 2022 14:49

ny i gymnasiet

Hej, jag ska börja i gymnasium i hösten, och min fråga är om nån kan berätta lite om fysiken som jag kommer att ha i teknik. om den kommer vara svå? vad som kommer finnas i ämnet? vad som kommer vara viktigast att kunna? Uppskattar om nån kan hjälpa mig. 

mvh/:)

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 13 jul 2022 15:51

Enligt Skolverket så lär man sig i fysik 1a (150 poäng)

  • Rörelse och krafter
  • Energi och energiresurser
  • Strålning inom medicin och teknik
  • Klimat- och väderprognoser
  • Fysikens karaktär, arbetssätt och matematiska metoder

Vill du veta lite mer i detalj exakt vad du kommer lära dig kan du läsa mer här:

https://www.skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-och-amnen-i-gymnasieskolan/gymnasieprogrammen/amne?url=-996270488%2Fsyllabuscw%2Fjsp%2Fsubject.htm%3FsubjectCode%3DFYS%26lang%3Dsv%26tos%3Dgy%26p%3Dp&sv.url=12.5dfee44715d35a5cdfa92a3#anchor1

Om fysik är svårt eller inte är samma sak som att fråga om matte är svårt. Vissa tycker att fysiken är helt makalöst svår och vissa tycker det är väldigt enkelt. Jag tyclte varken matten eller fysiken på gymnasiet var svårt men jag vet väldigt många som tyckte att någon av de var sjukt svåra. 

Jag tror att om det är din första gång du träffar på fysik kan det kännas svårt i början. Du kan se det lite som tillämpad matematik på gymnasiet.

StephCurry30 646
Postad: 13 jul 2022 17:50

Tack så himla mycket, och en fråga, anledningen till att du tyckte fysiken var så enekl var det pga att du pluggade hårt eller bara tyckte så?

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 13 jul 2022 18:04

Jag hade alltid enkelt för matte så svårigheterna i fysiken för min del var att tolka vad det är jag egentligen skall göra, inte själva räknandet. Det är faktiskt inte alltid så glasklart första gången man läser en uppgift vad det är man ska räkna på. Jag är själv en person som avstår från att rita så långt det går men i fysiken är det inte lönt. Lär dig rita redan från början. Du måste! Du kan inte hålla koll på alla krafter och dylikt i huvudet, det kommer bli fel.

Det bästa tipset jag kan ge dig oavsett om du tycker fysik är svårt eller enkelt är att göra många uppgifter. I matematiken kan man memorera att använda PQ-formeln på andragradare för att hitta nollställen. Det är OK. Men det är inte riktigt samma sak i fysiken. Ibland kanske man kastar upp på en klippa. Ibland ner från en klippa etc. Det är samma tänk fast olika situationer och då är det bra om du faktiskt förstår hur formlerna/sambandet fungerar istället för att bara gissa.

Överlag så tycker jag man har en klar fördel om man redan kan basics i algebra. Sedan har du ju oss på PA så det är ju bara fråga på som vanligt när något inte riktigt går ihop. :)

Angående om jag pluggade hårt, mja, inte riktigt. Som sagt, fysiken och matematiken kom rätt naturligt för min del. Det viktigaste är att man är villig är lära sig. Vissa saker klickar direkt, vissa saker klickar efter en stund. Av erfarenhet från mitt universitet där jag träffar på många som läser basår så klickar inte fysiken för många i början. För vissa klickar det sent in på Fysik 2. Som sagt, ta det i din egna takt men precis som i matten, se till att du förstår vad det är du gör och inte bara blint applicerar formler. Fysik 2 blir bara onödigt jobbigt om du inte har någon koll på var du gjort tidigare och gissat då det blir betydligt jobbigare att klara fysik 2 bara genom att chansa med formler.


StephCurry30 646
Postad: 13 jul 2022 18:34 Redigerad: 13 jul 2022 18:35

Tack så jätte mycket för det, det motiverade mig verkligen till att jobba hårt kommande termin, uppskattar det. Och tack för tipsen, kommer vara till stor nytta. :)

Svara Avbryt
Close