1 svar
816 visningar
MrsP 6
Postad: 16 sep 2020 16:51

Nya mötesplatser öppnade upp för politisk debatt under den industriella revolutionen på 1800-talet?

Hej!

Jag har fastnat på en uppgift i kursen historia 1b.  Frågan eftersöker nya mötesplatser som gynnade politisk debatt, och på vilket sätt det gjorde det. 

Jag hittar inget konkret som skildrar nya mötesplatser under industrialiseringen. Jag känner väl till de olika konsekvenserna, orättvisorna och arbetsförhållandena - även de nya ideologierna som frodades under denna explosiva tid.  Samhällsdebatten som rådde tänker jag handlar om just dessa orättvisor, barnarbete, kvinnorättighet och det starka klassamhället, men var kommer mötesplatserna in i bilden? 

Vid egen spekulation tänker jag att nya mötesplatser måste ha uppstått när den stora urbaniseringen bidrog till att befolkningen bodde tätare, och att man träffade fler människor att utbyta tankar med. Är mötesplatserna egentligen de tuffa arbetsplatserna? 

Evigt tacksam för hjälp. Tack!

Jonto 5517 – Moderator
Postad: 16 sep 2020 20:07

Arbetsplatserna är ju en mötesplats ja. Med arbetskamrater på rasterna så diskuterade man nog ofta vad som skedde i samhället.

Man ska inte glömma att industraliseringen skapade en urbanisering(folk flyttar in till städerna). I städerna så uppstod ju andra samhällsfunktioner också som butiker, restauranger, torg,teatrar etc. 

Teater och musik var också ett vanligt sätt att ta upp och skildra samhällsproblem samt diskutera dessa, som fanns i städerna.

Svara Avbryt
Close