4 svar
76 visningar
Maha20 37
Postad: 26 maj 23:15

Orättvist bedömd

Vad ska man göra om man blivit orättvist bedömd? Låt mig förklara min situation. 

Jag satsar på A i slutbetyg i kemi. I kursen har jag sammanlagt fått 2A och 1 C (1 poäng från B). Hur kan det inte leda till ett B i slutbetyg? Min lärares motivering är att det är just de poänget som gör så att jag inte kan få A, och han sa att det var ett A poäng. Om provresultatet hade varit ett B hade jag fått ett B, men jag var 1 poäng ifrån! I mina ögon är det helt orimligt. Det känns som att allt min hårda arbete har gått i spillo. 

Vad ska jag göra? Vad kan jag säga till min lärare för att han ska ändra sig?

Jonto 5452 – Moderator
Postad: 26 maj 23:27

För att inte betyg fungerar på det sättet. Ett slutbetyg är ingen sammanvägning av olika provbetyg. Ett betyg sätts utifrån kunskapskraven. För betyget A finns ett antal kunskapskrav som man ska uppfylla. För att få ett A så måste man ha uppfyllt samtliga dessa. Det kan då exempelvis vara så att på de eller de proven där ett visst kunskapskrav testas så har man inte klarat just detta kunskapskravet men de andra kunskapskraven. Det handlar alltså inte om hur många poäng man får på prov utan vilka kunskaper och krav som man visat på provet.

Det som din lärare bör kunna göra är däremot att berätta för dig vilket eller vilka kunskapskrav som du inte uppnått A-nivå på och visa på vilka uppgifter som han testat dessa kunskapskrav. Det är exempelvis viktigt att man får chansen och möjligheten att testa varje kunskapskrav mer än en gång. 

I skolan så är det läraren som kan betygssättning och sätter betygen. Det får man acceptera och tugga i sig. Det är viktigt att läraren kan förklara utifrån kunskapskraven hur denne satt betyget. Be om en förklaring utifrån kunskapskraven och lyssna på läraren till att börja med? Om man därefter inte är nöjd så finns det inte så mycket att göra. Man kan fråga läraren snällt om denne är villig att låta en annan lärare på skolan titta på det och ge sin åsikt.

Är det åk 9 eller vilken kurs gäller det? Du kan själv gå in och titta på hur kunskapskraven ser ut.

Kom också ihåg att B är ett bra betyg och att A är ett betyg som är och ska vara svårt att nå, just för att det krävs att man ska ha uppfyllt alla krav på högsta nivå. Allt ditt hårda jobb har absolut inte gått i spillo; så får man aldrig tänka. Att man har fått med sig kunskaper och gjort sitt bästa och själv är nöjd, är det viktigaste.

Smutstvätt 16642 – Moderator
Postad: 26 maj 23:28 Redigerad: 26 maj 23:29

När det gäller betyg är det uppfyllda kunskapskrav som räknas, inte totalpoäng*. Om du har visat att du uppfyller krav X, Y och Z på ett prov, och krav X och Z på ett annat prov, men inte krav W, räknas det som att du inte uppfyllt alla fyra kunskapskrav. Hårt? Ja. 

Du kan alltid fråga din lärare vilka kunskapskrav det är du inte har uppfyllt, som gör att du inte fått ett B i kursen, men troligtvis är det något som saknas för att du ska kunna få ett B. Fattas det något, kan du bara hoppas på att få någon slags komplettering (absolut ingen garanti!), annars blir det ett C.

 

* Det är dock inte orimligt att sätta ett poängkrav på ett kunskapskrav (på ett prov!) om ett prov har, säg, tre olika uppgifter som testar samma krav. Då kanske din lärare tycker att totalt sju av elva poäng krävs på dessa uppgifter, för att du ska ha visat att du behärskar kunskapskravet. 

Zerek 19
Postad: 26 maj 23:29

Jag fick 4A och 1C fick också B i slutbetyg. 

Dracaena Online 2109 – Moderator
Postad: 26 maj 23:34 Redigerad: 26 maj 23:35

Om du kollar på kunskapskraven så kommer du se att det oftast, skiljer självklart beroende på kurs men det brukar vara 3 "kategorier". När du läser under de olika flikarna för exempelvis, E,D,C etc så står det vad du måste kunna för att uppnå det betyget. Låt oss säga att de proven du Fick A på testade 2/3 och det provet du fick C på testade den tredje biten, då har du inte uppnåt ett A eftersom du inte uppfyllt kraven. I många kurser, iallafall på min tid så var det inte ovanligt att man bara hade ett enda tillfälle att demonstrera sin förmåga i ett visst moment. Du har då i exemplet ovan 2/3 på A nivå och ett på C och för ett A ska alla 3 vara på A-nivå. 

Svara Avbryt
Close