7 svar
137 visningar
Thexe är nöjd med hjälpen!
Thexe 8
Postad: 17 nov 2018

Ordersärkostnad- Logistik/ekonomi

Hej! Skulle behöva lite hjälp med en fråga i en logistikkurs jag läser. Frågan lyder:  Hur hög är ordersärkostnaden när du som privatperson handlar livsmedel?

 

Hoppas någon har bra svar, mvh

Jonto 1664 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 17 nov 2018 Redigerad: 17 nov 2018

Har du koll på vad ordersärkostnader är eller är det däri det första problemet ligger?

 

Ordersärkostnader är kostnader för processen att beställa en vara eller en köpa en vara ex. välja märke, leverantör och lagring av köpt vara  och transport av vara. För företag kan detta vara viktigt då man ofta innan man fattar ett köpbeslut tar fram olika förslag och offerter och jämför olika förslag och då har man ofta folk som är anställda för detta och det finns en hel del personalkostnader, men också fakturakostnader och kostnader för godsmottagning och lagring.

Vad kan gälla när du som privatperson ska bestämma vilken vara/vilket märke du ska köpa i en butik och i vilken butik du ska köpa den. Vilka kostnader finns då (om det finns några)?

Thexe 8
Postad: 17 nov 2018 Redigerad: 17 nov 2018

Tack för svar! Är det då till exempel personalkostnad och hur varan är producerad? 

Jonto 1664 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 17 nov 2018 Redigerad: 17 nov 2018

Det handlar inte om kostnader för producenten, försäljaren eller producerande av varan utan om kostnader för dig som konsument/köpare för att planer och genomföra köpet.

Om du ska handla säg ketchup till middagen. Du har flera märken att välja mellan, Slotts, Heinz, Felix och så vidare. Du kanske funderar över vilken du tycker är godast, går och jämför i butiken vilken som kostar mest och väljer att åka till den butiken som ligger närmst dig och tar med dig varan hem. Så skulle jag tror de flesta tänker när de handlar ketchup. Det du nu gjort är en köpanalys. Har detta kostat dig någonting (i ordersärkostnader) och i så fall ungefär hur mycket? (Ketchupflaskan kostar såklart, men alltså kostnader för att genomföra och planera köpet)

Thexe 8
Postad: 17 nov 2018

Det som då kostar mig något är transport och tid? 

Skulle kunna kosta dig någonting. Normalt när vi handlar varor så är det ganska små beslut vi ska ta som oftast går ut på att vi kanske tittar i några annonsblad vilka butiker som har bra priser och tittar lite i butiken på olika märken och väljer något vi känner igen. Detta kostar oss normalt sätt inget. Det tar därför troligtvis inte så långt tid. Ibland hävdar man att tid är pengar men det är det ju de facto inte om man pratar om kostnad i kronor och ören. Transporten skulle kunna bli en utgift i bensinpengar om butiken du väljer ligger långt ifrån dig. Annars om du har butiken nära dig så kan du lätt cykla eller gå med en matkasse och därmed inte ha några transportkostnader. 

Det är väl lite beroende på person till person men normalt sett så är ordersärkostnaderna för privatpersoner som handlar livsmedel i princip noll. Men man kan om man vill argumentera för att det i vissa fall kan finnas ytterst små kostnader.

 

Där kan man se en tydlig skillnad mot ex. företag och brancher. Om Åkes gatukök ska köpa ketchup och välja ketchupleverantör som de ska ha flera år framåt så har de högre ordersärkostnader. Först kanske de måste köpa in en flaska av varje märke för att jämföra och se vilken som passar bäst till deras mat och vad kunderna tycker. Sen ska de förhandla med företag om priser och storköpsrabatter och ta fram en offert vilket någon av de anställda kanske måste göra i sin tjänst och då finns personalkostnader. Sen har de fraktkostnader för att få dit alla flaskorna och så vidare och för att lagra dem.

Thexe 8
Postad: 17 nov 2018

Tror jag fattar! Tack för ett utförligt svar! :)

Varsågod!

Svara Avbryt
Close