8 svar
46 visningar
Feswa är nöjd med hjälpen
Feswa 104
Postad: 30 mar 13:11

Ordfel?

Hej undrar om denna mening är korrekt :"Katniss svälte och letade efter mat bakom bageriet när Peeta tydligen brände två bröd medvetet så att bageriet inte kunde använda dem." 

Kan man använda svälte?

Jonto 4460 – Moderator
Postad: 30 mar 13:41

Det korrekta har tidigare varit "svalt". Idag är dock både "svälte" och "svalt" vanligt förekommande och båda brukar anses som korrekta.

Om det är en mer formell text ex. en romananalys eller recension som ska publiceras så välj kanske "svalt"

Om det är en mer informell text ex. en novell eller krönika så kan du välja det som känns bäst för dig.

 

För att tydligare få fram det motsatta i att den ena svälter och att den andra eldar upp mat så kan man använda ordet "medan" och "samtidigt" istället för "när" alltså:

"Katniss svälte och letade efter mat bakom bageriet medan Peeta samtidigt brände två bröd medvetet så att bageriet inte kunde använda dem." 

Det låter konstigt i mina öron. Jag skulle ha använt ordet svalt.

Laguna 14271
Postad: 30 mar 16:00 Redigerad: 30 mar 16:02

"Svälte" i stället för "svalt" har jag inte hört. Från mina tioåriga vänner hör jag "gedde" ibland.

Ordet som sådant finns, med objekt: "han svälte ihjäl sina katter".

Ordet "tydligen" kom bort i Jontos redigering. Det är ett bra ord, men jag är osäker på hur det passar in i tolkningen av meningen. Det låter lite udda som det är skrivet.

Feswa 104
Postad: 30 mar 16:06

I ordlistor så står det att ordet "svälte" används i preteritum vilket det är i denna mening. Därför använde jag det men min lärare ansåg att det var fel ordval. Vem har rätt? Meningen är en del av en artikel som presenterar en bok.

Laguna 14271
Postad: 30 mar 16:11

Kan du visa var de ordlistorna finns?

Feswa 104
Postad: 30 mar 18:31
Laguna skrev:

Kan du visa var de ordlistorna finns?

https://sv.bab.la/verb/svensk/sv%C3%A4lta

Laguna 14271
Postad: 30 mar 18:44

Där står ingenting om huruvida verbet används transitivt eller intransitivt, alltså med eller utan objekt. Det står bara svälte/svalt, inte att de används på olika sätt.

I exempelmeningarna är ordet i infinitiv i samtliga fall, så där får man ingen ledning.

Jonto 4460 – Moderator
Postad: 30 mar 18:54 Redigerad: 30 mar 19:04

Svenska språket fungerar på det sätt att det inte finns några tydliga institutioner som  bestämmer vad som är fel eller rätt i språket. Allt fler verb börjar böjas svagt istället för starkt. Det traditionella rätta har varit "svalt". Jag vet dock att formen "svälte" förekommer. Den som tycker att man alltid bör säga som det alltid har hetat kan ju då också börja använda formerna "ringa-rang-rungit", "simma, sam, summit" och "hjälpa, halp, hulpit". Frågan är när det är tillräckligt många som böjer det på detta sätt för att man ska kunna tycka att det är okej att använda det i skrivna texter.

Däremot om man ändå vill ha ett rättesnöre för språket så får man gå till SAOL, SAOB och SO. De anger alla formen "svalt". Anledningen att du även har hittat formen "svälte" är för att svälta kan ha två betydelser. Antingen att man svälter, alltså hungrar  eller att någon svälter den andre  genom att inte ge dem mat. I det senare fallet så är "svälte" rätt.

Alltså "Jag svalt till döds för jag fick ingen mat" men "Min mamma svälte mig till döds, för hon vägrade ge mig mat"

På frågan "Kan man använda svälte?" Klart man kan men i en mer formell text och om det är viktigt att försöka vara så noggrann med språket som möjligt, då väljer man "svalt". 

Svara Avbryt
Close