6 svar
390 visningar
mikfem är nöjd med hjälpen
mikfem 289
Postad: 9 aug 2019 10:57

Ordkunskap

Arbitrary

Jag har stött på detta ord ett flertal gånger ute på social medier, böcker osv. Men vad betyder egentligen detta ord? google översättning säger att det betyder "godtycklig". det jag tror det betyder är att tex en diktator har fått sin makt av att ha ärvt den och inte av sina kvalifikationer. Det är "arbitrary"?.  Kan någon ge något konkret exempel om vad arbitrary betyder. För har som sagt stött på det som mest i psykologiböcker som ofta relaterar till ämnet makt och pengar.

Tack.

Arktos Online 1737
Postad: 9 aug 2019 11:27

I matematik, där det varken handlar om  osystematiska skeenden eller diktatorisk maktutövning, avser det "godtycklig", som t ex  den godtyckliga konstanten i en obestämd integral.

Se ngn enspråkig engelsk ordbok.
(När jag kopierar in från lexikonet går posten inte att sända. Ska det vara så?)

Kolla även "godtycklig" och "arbiträr" i  https://svenska.se

Laguna 19926
Postad: 9 aug 2019 12:36

Arbitrary på engelska = godtycklig, ja. Godtycklig är ett helt harmlöst ord. Det där med hur man har fått makten passar inte in, tycker jag.

En godtyckligt vald punkt är en en punkt som du kan välja helt fritt. "En punkt vilken som helst", skulle man också kunna säga. Det kan också betyda oförutsägbar, slumpmässig, t.ex. och då har det en negativ innebörd om det gäller något som borde vara förutsägbart. Man kan handla efter eget godtycke, och det betyder att man gör som man vill.  "Godtycklig maktutövning" kanske är det som du tänkte på i samband med makt.

Har du exempel från någon psykologibok?

Arktos Online 1737
Postad: 15 sep 2019 17:32

Nu var det ett tag sedan
Jag gör ett nytt försök att lägga in en bild av texten i mitt lexikon:

Smaragdalena Online 66749 – Lärare
Postad: 15 sep 2019 17:35

Kan du lägga in en bild från någon psykologibok, där du tycker det är svårbegripligt? Texten i ditt lexikon gör ingen nytta, utan vi behöver se ordet i det sammanhang där du tycker ordet är svårt att förstå.

Arktos Online 1737
Postad: 16 sep 2019 16:24

Smaragdalena:
Det var jag igen (Arktos) och inte trådskaparen (mikfem). I mitt första svar försökte jag lägga in den här lexikonposten, men det var just då tekniskt omöjligt. Nu gick det bra.

Med tanke på hur mikfem har formulerat sin fråga, tror jag lexikonposten kan vara klargörande, eftersom den både innehåller exempel på de tre (huvudsakliga) innebörderna av ordet och på dess historiska koppling till arbiter/domare (som jag själv inte skulle ha kommit på).

Vad tycker mikfem?  

mikfem 289
Postad: 16 sep 2019 20:51

Jag förstår nu hur "arbitrary" används. Men tack för hjälpen iaf👍

Svara Avbryt
Close