2 svar
41 visningar
mikfem 83
Postad: 9 aug 2019

Ordkunskap

Arbitrary

Jag har stött på detta ord ett flertal gånger ute på social medier, böcker osv. Men vad betyder egentligen detta ord? google översättning säger att det betyder "godtycklig". det jag tror det betyder är att tex en diktator har fått sin makt av att ha ärvt den och inte av sina kvalifikationer. Det är "arbitrary"?.  Kan någon ge något konkret exempel om vad arbitrary betyder. För har som sagt stött på det som mest i psykologiböcker som ofta relaterar till ämnet makt och pengar.

Tack.

I matematik, där det varken handlar om  osystematiska skeenden eller diktatorisk maktutövning, avser det "godtycklig", som t ex  den godtyckliga konstanten i en obestämd integral.

Se ngn enspråkig engelsk ordbok.
(När jag kopierar in från lexikonet går posten inte att sända. Ska det vara så?)

Kolla även "godtycklig" och "arbiträr" i  https://svenska.se

Laguna 5368
Postad: 9 aug 2019

Arbitrary på engelska = godtycklig, ja. Godtycklig är ett helt harmlöst ord. Det där med hur man har fått makten passar inte in, tycker jag.

En godtyckligt vald punkt är en en punkt som du kan välja helt fritt. "En punkt vilken som helst", skulle man också kunna säga. Det kan också betyda oförutsägbar, slumpmässig, t.ex. och då har det en negativ innebörd om det gäller något som borde vara förutsägbart. Man kan handla efter eget godtycke, och det betyder att man gör som man vill.  "Godtycklig maktutövning" kanske är det som du tänkte på i samband med makt.

Har du exempel från någon psykologibok?

Svara Avbryt
Close