6 svar
202 visningar
Alltidhär 32
Postad: 27 jul 00:06

Palestina och Israel

Redogör för konflikten mellan Israel och Palestina. Vilka är problemen i regionen förr och nu?

Kan någon hjälpa med det? Hur ska jag börja med uppgiften? Några bra källor?

Teraeagle 19788 – Moderator
Postad: 27 jul 12:47

Hur långt har du kommit? Börja med att kolla upp hur staten Israel bildades, samt vad de efterföljande krigen handlade om (1948 års arabisk-israeliska krig, Sexdagarskriget osv).

Judarnas strävan att bilda en egen nation fanns dock långt före staten Israel utropades. Det hade funnits en judisk statsbildning i Mellanöstern under Antiken, vilken erövrades av andra folkgrupper. Med tiden flyttade araber in i området medan många judar flyttade ut till andra delar av världen, bl.a. Europa. När den judiska staten Israel sedan återbildades på 1900-talet hade araberna (palestinierna) levt där under lång tid. Det är i ljuset av detta man ska se konflikterna, dvs bägge grupperna anser sig ha rätt till området. Dessutom finns många helgedomar inom både judendom och islam (samt kristendom) i området, vilket ytterligare spär på konflikterna.

Alltidhär 32
Postad: 29 jul 01:19

Jag har skrivit om de olika krig och om hur Israel bildades. Jag fick med det om helgedomar, om det att palestinierna tycker de bodde där längre. Men vad är skillnaden på konflikten nu och innan?

Teraeagle 19788 – Moderator
Postad: 29 jul 09:36

Är du säker på att det är någon skillnad?

Alltidhär 32
Postad: 29 jul 23:16

Enligt mig syns det inte någon skillnad men frågan i uppgiften var: Vilka problem fanns förr och nu? 

Finns det några fler problem nu förutom att det blir mer våldsamt och det även dök upp folk som gjorde terrorattack med självmord. Om jag fattade rätt så detta fanns inte innan. Det blev ännu mer komplicerat när muren byggdes. 

Teraeagle 19788 – Moderator
Postad: 30 jul 11:47

En grej jag tänker på är att konflikterna mellan grannländerna och Israel till viss del har minskat. Tidigare har stater som Egypten gått i krig på palestiniernas sida, men det har till stor del upphört. Sen berodde ju det på att israelerna gick segrande ur krigen mot Egypten, t.ex. Jom kippur-kriget som ledde till Camp David-avtalen: https://sv.wikipedia.org/wiki/Camp_David-avtalen Bägge ländernas ledare fick Nobelpriset i fred efter det.

En annan sak man hör mycket av i debatten idag, eller åtminstone för några år sedan, är det ökande antalet israeliska bosättningar på Västbanken. Läs t.ex. här: https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/asien/palestina/bosattningarna/ Staten Israel har vuxit jämfört med sin ursprungliga utbredning genom erövring av arabiskdominerade områden. 

Smutstvätt 22947 – Moderator
Postad: 9 okt 17:54 Redigerad: 9 okt 17:55

Ett inlägg borttaget. Det är inte tillåtet att använda Pluggakuten för att driva egna kampanjer. Denna tråd efterfrågar läxhjälp, inte diskussion eller åsikter om hur konflikten i Israel/Palestina ska lösas. /Smutstvätt, moderator 

Svara Avbryt
Close