3 svar
15 visningar
Panikmenlungn 10
Postad: 31 maj 21:56

Pension i den liberala vällfärdsmodellen

Hun funkar den liberala välfärdsmodellen? Jag förstår att familjen tar hand om sina äldre i den konservativa välfärdsmodellen och statliga pension hem i den socialdemokratiska vällfärdsmodellen  men förtsår inte hur det fungerar i den liberala välfärdsmodellen.

Jonto 5457 – Moderator
Postad: 31 maj 22:09

Det finns variationer inom den liberala modellen men grunden är att man bygger upp sin egen välfärd genom att teckna försäkringar, betala för den sjukvård och utbildning som man behöver med de pengarna man tjänar. Marknadskrafter ska råda så att det exempelvis finns konkurrens mellan skolor, vård, apotek, dagis m.m. På så vis menar man att medborgarna får så bra välfärd till så låg kostnad som möjligt. Man tror på vissa form av bidrag och hjälp från staten men de ska vara behovsprövande och gå till de som behöver det bäst. I vissa liberala modeller så kan det ingå att staten tar ett större eller mindre ansvar för välfärden men att det finns privata och konkurrerande alternativ på marknaden är en viktig del. Hur USA:s välfärd i form av skola och sjukvård är uppbyggd, är ett bra exempel på en liberal välfärdsmodell

Jonto 5457 – Moderator
Postad: 31 maj 22:19

Såg nu att det handlade om pension. I en liberal modell så tar man ansvar för sitt eget pensionssparande genom att man sparar ihop till den genom sitt arbete. Desto mer man har arbetat, desto högre pension. Oftast finns också olika fonder att pensionsspara i där  medborgarna kan välja mellan olika pensionsfonder som marknaden styr. I en del liberala modeller så finns en viss garantipension från staten men grunden är att det är individen själv som ska sörja för sin pension och ta ansvar för sina pensionspengar.

Panikmenlungn 10
Postad: 31 maj 22:44

Tack så mycket!

Svara Avbryt
Close