2 svar
508 visningar
mattepatte 1
Postad: 2 dec 2018 18:53

Planekonomi

Vad är orsakerna till att en planekonomi oftast misslyckas? Vet ju att staten inte kan bestämma ekonomin i hela landet, men vad är det som gör att det planekonomi inte klarar sig äntligen? Är det att människorna slutar arbeta efter ett tag pga låga löner eller hur är det? 

Jonto 9193 – Moderator
Postad: 2 dec 2018 19:23 Redigerad: 2 dec 2018 19:24

Att det oftast misslyckas kan man väl ha olika åsikter om. MEN..

Statligt reglerande av marknaden och dess priser kan dock ofta ställa till problem eftersom det är svårt att förutse hur marknaden kommer reagera på olika justeringar och beslut och som kan skapa problem. Ett exempel går att hämta ur DDR(Östtyskland). Staten ville att alla skulle ha råd att äta sig mätta och subventionerade bröd så att det skulle vara billigt för alla medborgare att köpa. Problemet var att till sist blev det nästan billigare att köpa bröd än för bönder och bagare att producera bröd och då är det klart att ingen längre vill producera bröd vilket minskade åtgången på bröd. Man ville också att alla skulle kunna köpa sig en bil och satte låga priser för bilarna. Bilen Trabant var billig att köpa vilket gjorde att alla kunde ha råd med en bil men alla ville då också ha en. Bilarna var dock dyra och tog tig att producera så folk var tvungna att stå i kö i många många år för att få en bil. Detta visar lite problemen som finns

Det blir ingen riktig balans i ekonomin då varor och tjänster inte får ett naturligt värde och stimulerar inte alltid produktion.

Planekonomi ger en tröghet i ekonomin som inte riktigt får igång ekonomin. Det blir också svårt att hantera oförutsedda händelser som påverkar ekonomin såsom missväxt eller dylikt eftersom planerna och ramarna redan ligger fast

Teraeagle 20229 – Moderator
Postad: 2 dec 2018 19:38

En marknadsekonomi ger upphov till konkurrens, vilket sänker priser och gynnar innovation. Om en bagare vill tjäna mer pengar kan han eller hon göra det genom att baka bröd till ett lägre pris för att därigenom få fler kunder, alternativt baka ett helt nytt bröd som lockar till sig nya kunder. Den första bagaren måste då sänka sina priser eller baka ytterligare ett nytt bröd för att inte alla kunder ska gå till den andra bagaren. Den kapplöpningen pågår tills det inte längre går att baka ett bröd till ett billigare pris med nuvarande metoder, vilket ju i sig är en drivkraft att uppfinna nya bakningsmetoder för att ytterligare kunna producera attraktiva varor. På så vis blir det hela bättre för kunderna eftersom de inte behöver betala lika mycket för sina varor samtidigt som de får bättre produkter.

Det fungerar väldigt bra när det handlar om varor och många tjänster, men det finns fall där principerna inte är lika självklara. I Sverige har vi t.ex. ett statligt monopol på vin och sprit eftersom det finns farhågor att det jag beskrev här ovan skulle leda till att alkoholen säljs på fler platser och till ett lägre pris. Det riskerar att öka problemen relaterade till alkohol i samhället.

Svara Avbryt
Close