5 svar
243 visningar
Esraa är nöjd med hjälpen!
Esraa 3
Postad: 20 apr 2019

Politiker använder otydligt språk !

politiker anvönder ofta ett komplicerat och otydligt språk. Kan man ge mig ett exembel på vilka effekter det kan få för individer och samhället ? 

Tacksam för din svar ! 

Välkommen till Pluggakuten!

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

Esraa 3
Postad: 20 apr 2019

Jag har svårt att hitta bra svar angående om detta , men jag tänkte att de använder ett kompilerat språk för att reklamera till sina parti smt för att övertyga andra . 

Jonto 3250 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 20 apr 2019 Redigerad: 20 apr 2019

Partiernas mål är att nå ut till väljare. Om väljare har svårt att förstå vad partierna menar och vill så minskar kanske benägenheten att rösta på dessa partier.

Det kan också bli ett demokratisk problem om politiker använder för komplicerade ord och att väljarna inte kan förstå sig på politiken. Då kommer människor längre ifrån politiken och det kan minska deras vilja att försöka påverka och delta i demokratin genom att exempelvis rösta. Det blir ett utanförskap.  Vilka tror du detta utanförskap blir störst för, de som kommer från bra förhållande med hög utbildning eller de från sämre förhållanden och som inte har samma utbildningsnivå? Vår demokrati ska vara för alla - på lika villkor, vad kan detta då ge för problem?

Ett just otydligt språk kan också skapa oklarheter. Vad var det egentligen politikern lovade i valet? Var det att det skulle byggas ett nytt sjukhus, var det att det skulle utredas om det går att bygga ett sjukhus eller att det bara skulle byggas ett sjukhus om det fanns pengar över i budgeten? Om det inte är helt klart vad som politikerna egentligen lovat eller kommer göra i olika frågor blir det dels svårt att veta vad man ska kunna rösta på och kunna lita på men det är också lätt att det uppstår besvikelse eftersom man förväntade sig något annat som man upplevde var det som politikern lovade.

Esraa 3
Postad: 21 apr 2019

Tusen tack för svaret. Nu har jag en tydlig bild .

Svara Avbryt
Close