3 svar
83 visningar
Gulnigar_yeye 301
Postad: 1 feb 2022 19:03 Redigerad: 1 feb 2022 19:04

Positiv laddning?

Jag förstår inte hur syret på karbonylgruppen i den övre rektionen och syret på alkoholen i den undre reaktionen blir positiv laddad?! De binder ju sig med de fria elktronerna som syret redan har, hur får den ett underskott på elektroner och en positiv laddning? 

mag1 8971
Postad: 1 feb 2022 22:19

Innan protonen tas upp brukar syreatomen i karbonylgruppen visas som omringad av åtta elektroner. I princip kan dock ett av elektronparen i dubbelbindningen mellan C=O flyttas upp på syret och en alkoxid bildas tillsammans med en karbokatjon på kolatomen. I och med att karbokatjonen är instabil (väldigt reaktiv) kommer denna dubbelbindning återbildas igen, och kan då bilda alkoxiden igen. Men i och med att ytterligare ett elektronpar kan omlagras (=flyttas upp till syret) får syret fler elektroner (tre fira elektronpar) och då kan ett användas för att binda en proton. Och när den kovalenta bindningen skapas till vätet (och bildandet av hydroxidgruppen) så hamnar antingen den positiva laddningen på syreatomen eller på kolet. I detta fall är kommer karbokatjonen vara den starkare delen när det gäller att attrahera elektronerna, så syret kommer att få den positiva laddningen (syret kan dessutom energimässigt hantera den positiva laddningen, men hur det sker är universitetskemi).

Därför uppstår (ganska ofta) den formen du ser uppe till vänster (de andra kan uppstå, men är så kortlivade att de inte ritas ut). Man brukar rita ut denna laddning, för att illustrera att syret har lånat ut bägge elektronerna i ett av sina fria elektronpar, för att skapa bindningen till väteatomen. Så formellt sätt tillhör en elektron i bindningen vätet och den andra syret, därför blir laddningen på syret plus ett. Att syret har denna plus ett laddning är dessutom en förutsättning för att bilda en bindning mellan ett av hydroxigruppens fria elektronpar och kolatomen (för då hoppar ett av elektronparen från dubbelbindningen gärna upp till det positiva syret).

Hoppas att det gav lite mer klarhet.

Gulnigar_yeye 301
Postad: 2 feb 2022 17:14

Anledningen till den positiva laddningen är alltså att vätet drar till sig syrets elektron i den kovalenta bindningen? Om så är fallet, varför drar inte kolet också till sig syrets elektroner?

mag1 8971
Postad: 2 feb 2022 18:06

Nja, vätet drar inte till sig syrets elektronpar - syrets elektronpar används för att skapa bindningen.

Gällande vilken atom som kan dra åt sig elektroner, beror det på ämnenas elektronegativitet. Vilket grundämne är mest elektronegativt, syre eller kol?

Svara Avbryt
Close