4 svar
55 visningar
sund20 76
Postad: 14 dec 2020

Primitiv funktion med två inre derivator

Hej! 

Om man ska plocka fram den primitiva funktionen av följande: 

cos(3x)*sin(2x)

Hur gör man då? 

Blir det: 

(sin(3x)*-cos(2x))/(2*3)

Eller hur gör man?

produkter är jobbiga, summor är lättare. Skriv om cos(3x)*sin(2x) till en summa istället.
Du har att 
sin(a)+sin(b)=2·sin(a+b2)·cos(a-b2)  

Jag skriver om det lite:
sin(a)+sin(b)2=cos(a-b2)·sin(a+b2)

Så om du sättar a=5x och b=-x så får du ditt uttryck i HL

kommer du vidare då?

sund20 76
Postad: 14 dec 2020
joculator skrev:

produkter är jobbiga, summor är lättare. Skriv om cos(3x)*sin(2x) till en summa istället.
Du har att 
sin(a)+sin(b)=2·sin(a+b2)·cos(a-b2)  

Jag skriver om det lite:
sin(a)+sin(b)2=cos(a-b2)·sin(a+b2)

Så om du sättar a=5x och b=-x så får du ditt uttryck i HL

kommer du vidare då?

Är det en regel, det översta? Eller är det någonting du räknat ut? I övrigt så förstår jag :) 

sund20 76
Postad: 14 dec 2020 Redigerad: 14 dec 2020
joculator skrev:

produkter är jobbiga, summor är lättare. Skriv om cos(3x)*sin(2x) till en summa istället.
Du har att 
sin(a)+sin(b)=2·sin(a+b2)·cos(a-b2)  

Jag skriver om det lite:
sin(a)+sin(b)2=cos(a-b2)·sin(a+b2)

Så om du sättar a=5x och b=-x så får du ditt uttryck i HL

kommer du vidare då?

Hittade dessa på nätet, det någon av de du hänvisade till? Eller är detta någonting annat? Om det var dessa du hänvisade till, vad är det för skillnad på dessa två dvs varför blir den andra -?

Lista_över_trigonometriska_identiteter
Det jag hänvisade till står under 'summor'

 

Du får se närmare på det du skrev. Se på var x och y står.
En bra övning är kanske att komma från det ena till det andra! 
Det kan du starta en ny tråd om. I det här tråden kan du använda vilken av dem som du vill.
Tips: sin(-a)=-sin(a)    men   cos(-a)=cos(a)

Svara Avbryt
Close