Falis 8
Postad: 5 jan 2021

Privatekonomi och Samhällsekonomi

Hej! Jag kan inte den här frågan. Frågan låter så här  Förklara sambandet mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin. Hur hör privatekonomi, samhällsekonomi och arbetslivet ihop?

Bookworm 406
Postad: 5 jan 2021

Hej!

Vad är det du behöver hjälp med om frågan? 

Falis 8
Postad: 5 jan 2021

Jag kan inte förklara sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin och jag kan inte heller hur hör privatekonomi,samhällsekonomi och arbetslivet ihop. Alltså jag behöver hjälp med hela frågan

Jonto 4081 – Moderator
Postad: 5 jan 2021

På den lönen som du får så betalar du skatt, som går till staten. 

När du spenderar pengar i form av köp av varor, bostäder eller dylikt så ger detta också pengar till staten i form av skatt/moms.

Skatteinkomster utgör en viktig del av statens inkomster och budget för att finansiera samhällsreformer. 

Likaså bidrag som vi tar emot i form av socialbidrag, bostadsbidrag m.m. är utgifter för staten men inkomster för oss.

 

Det är också så att när vi handlar eller investerar pengar i exempelvis en ny cykel, gör en renovering, äter på restaurang så stimulerar vi cykelaffärens, byggfirman eller restaurangens ekonomi. Detta sätter fart på ekonomin genom att om många spenderar sina pengar på dessa ställena så kanske restaurangen och cykelaffären kan anställa mer personal. Det är kanske då en person som inte tidigare haft ett jobb utan varit arbetslös. Han får nu en inkomst och börjar betala skatt, vilket är bra för statens ekonomi. Tack vare att många väljer att betala för att renovera sitt hus så kanske byggfirman väljer att köpa in nya maskiner. Den som då tillverkar maskinerna får då mer pengar och betalar skatt på dessa inkomster. Lite så här bör du tänka, att all ekonomi hänger ihop som en cykel. Jag tror du kan hitta fler sådana samband mellan dessa.

Falis 8
Postad: 6 jan 2021

ok tack så mycket !

Svara Avbryt
Close