2 svar
52 visningar
Majken2 8
Postad: 18 mar 14:20 Redigerad: 18 mar 14:22

Privatskola vs. Kommunal skola (IES och Kunskap)

Hej,

Jag har inte riktigt lyckats komma underfund med hur Kunskapsskolan fungerar, kan någon förklara det för mig? Egna studier likt universitetsvärlden?

Själv har jag mer insyn i IES verksamhet, varför våra barn går där. Men det finns idag brister i alla skolor inte minst de stora klasserna (32 elever). Varför tillåter vi detta fortfarande?

Vi valde enkom IES för engelskan och för att det skulle vara en bra och lugn skola, men det stämmer inte tyvärr. Föräldrar ställer inte krav på sina barn och därför stör de även i skolan.

 

Mellanstadiet och Högstadiet - ge mig det bästa ni har från den Kommunala skolvärlden :)

 

Tack.

Kunskapsskolan har som koncept att eleverna till stor del ska ta ansvar för sitt eget arbete. Detta görs genom att eleverna planerar, genomför och utvärderar sitt eget arbete, framförallt genom mycket mer tid för eget arbete än i mer traditionella undervisningsformer. Det förekommer mer klassiska lektioner också. 

Alla elever har en mentor, som de har handledarsamtal med en gång i veckan, enligt skolan själva. 

Vilken skolform eller enskild skola som är bäst för enskilda elever är omöjligt att säga utan att känna till elevernas styrkor och svagheter, och skolorna i fråga. Generellt kan man väl säga att den elev som har svårt för att lägga upp sitt arbete och sedan följa den planen, kanske inte passar så bra i en skola med mycket enskilt arbete. Det kan fungera - planeringsförmåga och självdisciplin är inte en medfödd egenskap - samtidigt kanske det inte är värt att riskera åtminstone en till två terminer av ett barns högstadieutbildning genom att prova och se. Men, icke att förglömma, ibland kanske det inte möjligt att välja skola efter skolform, utan det kanske är den enda andra skola som finns i området. Om elevens nuvarande skola verkligen inte fungerar, kanske en skola med en skolform som inte känns optimal är att föredra över den nuvarande. Och det gäller oavsett vilka skolor och skolformer det är fråga om. :)

Jonto Online 9223 – Moderator
Postad: 18 mar 16:40 Redigerad: 18 mar 16:44

Eftersom jag själv arbetar i skola(kommunal skola) och har arbetat även i friskolor så vill jag av hänsyn till det inte uttala mig allt för mycket i någon riktning när jag uttalar mig publikt.

Generellt kan man dock säga att det finns bra kommunala skolor och det finns bra friskolor. Det finns också dåliga friskolor och dåliga kommunala skolor. Det är inte skolformen som gör en skola bra eller dålig. 

När man väljer skola bör man exempelvis kolla lärartätheten, andel behöriga lärare, möjlighet till stöd och resurser, personalomsättning, tillgång till läromedel ,klasstorlekar, tillgång till SYV/Skolbibliotek/kurator/skolsköterska m.m. Det är dock inte helt lätt att inför ett val ha all information tillgänglig, utan mycket går kanske på ryktesvägar. 

Om man pratar generella fördelar med kommunala skolor så kan väl det sägas vara att det finns en stor huvudman bakom i form av en kommun. Kommunen kan exempelvis inte gå i konkurs, man kan omfördela pengar mellan olika skolor och eftersom de inte är vinstdrivande kan man räkna med att alla pengar går till undervisning. Min erfarenhet är också att kommunala skolor arbetar lite mer lika varandra, att det inte finns lika stora skillnader som mellan olika friskolor.

Om man pratar generella fördelar med friskolor så är det att friskolorna oftast är mindre; det kan vara enklare att ha kontakt med rektor och andra viktiga funktioner på en mindre skola och kan kännas tryggare. Friskolor har oftast en större frihet i att kunna skapa egna profiler, pedagogiska inriktningar m.m. som kanske kan passa vissa elever väldigt bra. Min erfarenhet är att det finns stora skillnader mellan friskolor. En viktig sak att kolla på kan vara hur länge skolan funnits. För en nystartad koncern/skola tar det kanske tid att bygga upp en organisation med en del problem i början. Medan en väletablerad friskola som funnits i flera år är ett säkrare kort. 

Tyvärr är ju studieron, lugnet och tryggheten något som minskat på i princip alla skolor och problem som alla skolor brottas med mer eller mindre. Det finns dock skolor som aktivt arbetar med detta och har rutiner för det; det tror jag är viktigt. Det kan vara en bra fråga att ställa när man letar eller undersöker olika skolor att välja mellan: Hur arbetar er skola konkret för att öka studieron och tryggheten på skolan?

Svara Avbryt
Close